Ett tungt besked

Svenska journalister fängslas som terrorister och oppositionspolitiker grips i Etiopien. Nu vill Migrationsverket avvisa Shegaw Kassie Yigzam och hans familj som flytt från hot och våldtäkt.- Hotbilden är inte tillräckligt stor, säger biträdande rättschef Fredrik Beijer, Migrationsverket.

Shegaw Kassie Yigzaw med hustrun Belaynesh Lakew Avele med döttrarna Meklit, Loza och Soiyana har ett avvisningsbeslut hängande över sig. " Vi kan inte återvända som politiskt oppositionella. Då kastas vi i fängelse, säger makarna.

Shegaw Kassie Yigzaw med hustrun Belaynesh Lakew Avele med döttrarna Meklit, Loza och Soiyana har ett avvisningsbeslut hängande över sig. " Vi kan inte återvända som politiskt oppositionella. Då kastas vi i fängelse, säger makarna.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-12-29 20:21

Shegaw, hans fru Belaynesh och döttrarna Meklit, 8, Loza, 7, och Soiyana, 4 månader har efter 1,5 år i Sverige fått ett avvisningsbeslut. Mamman Belaynesh Lakew Avele har mått psykiskt dåligt och vistats på sjukhuset senaste tiden.

- När vi kontaktar advokat säger de direkt att det blir jättejättesvårt för att det är Etiopien. Vi vill stanna kvar. Barnen går i skola och har många kompisar här, säger hon.

Politisk aktiv
Hennes man Shegaw Kassie Yigzam har varit politisk aktiv i Etiopien. Han började utsättas för påtryckningar.

- Jag försökte sprida oppositionens budskap men hotades och min fru våldtogs. De hotade göra samma sak med mina döttrar. Då flydde vi, säger Shegaw.

Raswork Mengesha som är talesman för en demokratisk rättsorganisation i Sverige kan bekräfta att Shegaw har varit aktiv medlem i oppositionen och vilket hot det innebär.

En stark rotad olaglig tradition i Etiopien är könsstympning, vilket mamman och hennes döttrar undgått.

Könsstympning
- Min farmor skyddade mig. Om vi återvänder och kastas i fängelse - vilket skydd får då mina flickor, säger Belaynesh Lakew Avele.

- Vi försöker hjälpa familjen och har hittat ett mål där en ensamstående etiopisk mamma fick stanna i Sverige, för det bedömdes att hon inte kunnat skydda sitt barn från omgivningen vad gäller könsstympning, säger vännen Margareta Johansson.

Flera andra Edeforsbor som företagaren Kåre Enbom har engagerat sig i familjens öde.

- Familjen är högst trovärdig och vi kräver att de ska få stanna som flyktingar, eller arbetsinvandrare. De kan få jobb av lokala företagare, säger företagaren Kåre Enbom.

Migrationsverket skäl för avvisning är att familjen inte är tillräckligt skyddsbehövande. Det går stick i stäv med såväl FN:s barnkonvention, Amnestys, Röda Korsets, Unicefs och medias bild av det förtryck som pågår i Etiopien.

Överdriven hotbild
- Det är anmärkningsvärt att samtidigt som två svenska journalister nyligen dömts till elva års fängelse som terrorister i Etiopien bedömer Svenska Migrationsverket att hotbilden mot politiskt aktiva där är överdriven, säger frilansjournalisten Anna Bergström, som engagerat sig i familjens fall.

Fredrik Beijer, biträdande rättschef på Migrationsverket har ingen annan bild av läget än svensk media.

- Migrationsverket håller med om att det förekommer övergrepp och gripande av personer från oppositionen i Etiopien och det är inte helt säkert att jobba där som oppositionspolitiker.

Etiopien är ett land som många andra länder där man får beakta asylskälen med försiktighet, enligt Beijer.

Individuell bedömning
- Det görs alltid en individuell bedömning. Domstolen har i detta fall sagt att den politiska risken inte är tillräckligt hög för mannen i familjen för att vara intressant för asyl, säger Beijer.

Yngsta dottern Soivana är född i Sverige. I går fick familjen dock det tunga beskedet att hennes ansökan om permanent uppehållstillstånd avslagits.

- Ett överklagande ska lämnas in till Migrationsöverdomstolen. Så länge ärendet är under prövning så kan inte familjen avvisas, säger ombudet Mattias Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om