Ett nytt lån för Arena- bolaget har upptäckts

När Arenabolaget i Boden AB lämnade ut lånepapperen efter sekretessprövningen så upptäcktes att ytterligare 100 000 kronor lånats till bolaget som aldrig meddelats oppositionspolitikerna före kommunens aktieövertagande.

Nya arenan - kan bli finast i division II nästa säsong. FOTO: Kurt Engström

Nya arenan - kan bli finast i division II nästa säsong. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2009-11-04 06:00
Socialdemokraterna reagerar över att alliansen inte lyckats få alla papper på bordet. Så i stället för lån på 500 000 kronor har summan stigit till 600 000 kronor enligt handlingarna som följde med när styrelsen lämnade ut vissa handlingar vid sin egen sekretessbedömning.
Controller
- Kommunen har 92 procentigt ägarskap och har gått in med närmare två miljoner. Helt plötsligt dyker det upp ytterligare ett lån på 100 000 kronor. Summan saknas också i det beslutsunderlag som låg till grund för kommunens aktieaffär och övertagandet av bolaget, säger Torbjörn Lidberg, gruppledare för Socialdemokraterna i fullmäktige.
Ändå har kommunens controller och ekonomi-chef varit en garant för att alla nödvändiga handlingar skulle finnas med innan övertagandet.
- Jag minns så här i efterhand att summan nämndes av personerna som försökte rädda bolaget. Arenabolaget har inte brustit i sin information till oss utan de privata lånen var inbetalda till bolaget vid olika tillfällen, säger controllern Barbro Gunnari-Heikki.
Det som hon och Tomas Pellikkä missade vid kontrollen av bolagets bokföring den 23 juli var att det då bara fanns lån registrerade för 500 000 kronor.
Felaktiga siffror
- Så det är vi som brustit i att kolla de sista 100 000 kronorna, eftersom det lånet måste ha betalats in senare. Däremot anser jag inte att beslutet är formellt felaktigt handlagt trots att uppgiften kommit fram nu, säger Barbro Gunnari-Heekki.
Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen ser den extra lånesumman på annat sätt.
- Det sista oppositionen begärde var en opartisk insyn i företaget. Givetvis hade vi politiker fullt förtroende för det beslutsunderlag som byggde på ekonomichefen och controllerns uppgifter att det handlade om en låneskuld på 500 000 kronor. Vi har nu tagit ett fullmäktigebeslut på felaktiga siffror, säger Torbjörn Lidberg (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om