Ett lyft för Bodens centrum

Centrumtorget ska få en ny skepnad på temat Bodens fästning.
Området framför Systembolaget förvandlas också till ett gångfartsområde med gångbana och gata på samma nivå.

Så här ser det ut i dag utanför systembolaget i Boden som nu föreslås bli gångfartsområde och få bredare ytor utanför butikerna vilket ger mer plats för uteserveringarna.

Så här ser det ut i dag utanför systembolaget i Boden som nu föreslås bli gångfartsområde och få bredare ytor utanför butikerna vilket ger mer plats för uteserveringarna.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-05-18 05:30

Enligt gatuchefen Mats Elgcrona har det länge behövts en upprustning för att skapa ännu ett attraktivt stadsrum för alla bodensare.

Bygget som går loss på sex miljoner har skett i samråd med fastighetsägare och företagare i området. Nyligen påbörjades arbetet att förstärka gatuledningarna inför en förnyelse och förbättring runt centrumtorgethuset.

- Vi säkrar upp alla gamla ledningar och brunnar för att slippa gräva upp när vi sedan ska lägga ny ytbeläggning i det aktuella området. Planytorna blir i grått och rött som det ser ut efter gågatan i dag, säger gatuchefen Mats Elgcrona.

Fem minifort
Ombyggnaden av centrumtorget samt Drottninggatan, Färgaregatan och Sadelmakargatan i anslutning till torget sätter igång i sommar. På Färgaregatan kommer ledstråk att hänvisa de gående till västra sidan.

- Vi börjar med centrumtorget redan i maj för att minimera störningarna för uteserveringar som funnits där i flera år. Först gör vi klart deras serveringsytor för att fortsätta med resten av torget, säger Elgcrona.

Projektingenjören Patrik Backman har skissat på centrumtorgets förvandling som även får utbytt det slitna ytskicket. I hörnen av torgen byggs fem små minifort i gjuten betongkonstruktion som kommer att innehålla träd och blommor som dekorationer.

- Vi ville ha med de fem fort som finns i Boden. Forten får belysning men även den gamla belysningen på torget byts ut mot ny armatur. Det kommer även bli några torgplatser som tidigare kvar för torghandel, säger Backman.

Ser man på fortsättningen utanför systemet så blir det även där träd men skillnaden mot i dag är att trottoarer och gata blir på samma nivå. Det kommer sättas upp en skylt för gångfartsområde.

Schackbräde och bänkar
- Det innebär att alla parkeringar som funnits på detta område försvinner, men bilar får passera igenom men måste då ta hänsyn till alla gångtrafikanter som rör sig i området och köra bilen i gångfart. När trottoarkanter försvinner finns mer yta för uteserveringar. Utanför systemet blir det också ett schackbräde och bänkar, säger Mats Elgcrona.

Dagens raka parkeringsplatser på båda sidor efter Sadelmakaregatan ska också sneddas och blir på så vis fler.

- Det blir också lättare för bilisterna att köra ut men även in och parkera. Vilken parkeringssida de väljer efter Sadelmakargatan beror på vilken väg de kommer in, säger trafikplaneraren Kerstin Chley.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om