Ett husbygge för framtiden

Hon bygger för framtiden. Därför lämnade hon Jokkmokk för att gå byggutbildning. - När man väl flyttat hemifrån är steget inte så stort, säger Vanja Andrén som inte räds att flytta vidare.

Arbetet med att slutföra byggnationerna i huset som treorna byggt sker av eleverna i tvåan. FOTO: Bengt-Åke Persson

Arbetet med att slutföra byggnationerna i huset som treorna byggt sker av eleverna i tvåan. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Boden2011-02-01 06:00

Byggbranschen har länge varit het, vilket kan förklara intresset för byggutbildningen på Björknäsgymnasiet i Boden.

På Maran i Sävast snickras det för fullt. Snickareleverna i årskurs två jobbar på att färdigställa en villa, som sedan ska säljas.

Enligt läraren Fredrik Lifbom har en viss avmattning skett på byggmarknaden, bland annat beroende på att räntorna gått upp. Därför törs han inte garantera att alla får jobb efter avslutad utbildning.

- Om jag ska vara uppriktig så tror jag inte att alla av er kommer att få jobb som snickare, säger han till de fem eleverna som är på plats. Enligt honom hänger det mycket på hur man är som person och hur man kunnat tillgodogöra sig utbildningen.

Optimistiska elever
Jobb törs han däremot lova för den enda av de 16 eleverna som valt betonginriktningen. Detta eftersom infrastruktursatsningar ger anläggningsjobb.

Trots det är eleverna optimistiska. För är man beredd att flytta finns chanser till jobb.

- Jag ska gå trean i Västerås eller i Stockholm, säger Tobias Kinnunen och förklarar att hans pappa bor söderut och att han ledsnat på att bo i Boden.

Att utbilda sig i praktiska yrken ser Fredrik Lifbom som en fördel. Om han som lärare skulle bli arbetslös så kan han alltid falla tillbaka på bygg och livnära sig.

- Ni får kunskap för livet. Det är bra att ha.

I årskurs ett handlar det mycket om kärnämnen. Senare år minskar dessa betydligt. I årskurs två läser man fyra dagar i månaden. I övrigt handlar det om praktiskt arbete på skolan eller på en arbetsplats.

Tidigare år har man försökt att bygga färdigt sitt "eget hus" i årskurs 3. Nu är det ändrat eftersom det blev lite väl stressigt.

- Det håller inte tidsmässigt och blir ingen bra studiemiljö. Nu gör vi det vi hinner med, säger Lifbom.

Gillar skarpt läge
Även andra utbildningar på Björknäsgymnasiet jobbar med husen - elektriker, anläggnings- och transportprogrammets elever.

- Det bästa hade varit om vi fått in energiprogrammet från Luleå. Hade vi haft mer muskler hade vi önskat måleri från Piteå också, säger Fredrik Lifbom.

Att skapa något verkligt är något eleverna uppskattar, enligt honom:

- Det är skarpt läge. De bygger ett hus som ska säljas, vilket väcker ett enormt engagemang. Det förra gick för 2,2 miljoner. Jag skulle gissa att det handlar om 2,4 nu, säger Lifbom som tillägger att det hänt att huset sålts innan det varit färdigt.

Lifbom beskriver byggbranschen som konservativ. På många byggen är det ingen självklarhet med omklädningsrum för kvinnor.

- Det är inget mansyrke längre. Tack och lov.

God stämning
Vanja Andrén är stolt över sitt yrkesval.

- Det är kul att göra saker och se resultat av det, säger hon.

Med glimten i ögat, tillägger hon:

- Vi har roliga lärare, de är inte så stränga.

Ett uttalande som Lifbom stämmer in i. Stämningen blir en annan när man jobbar så nära ihop.

- Det är som att driva vilken entreprenadfirma som helst, fast med medarbetare med mindre erfarenhet.

Fakta Huset

➤ Huset som snickareleverna förbereder för elslingor har en boyta på cirka 150 kvadratmeter plus ekonomiutrymme på cirka 65 kvadratmeter. Husen säljs med gällande garantier, via en mäklare. ➤ Ett utgångspris är satt.

➤ Bodens kommun har mark för ytterligare fem-sex hus på Maran i Sävast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om