"Ett absurt beslut"

Vladimir Skripnik, 14, älskar att spela trummor.- Det är det roligaste jag vet, säger han.Han går också på kommunala musikskolan i Boden - men vid årsskiftet tvingas han sluta.

Foto:

BODEN2008-11-06 06:00
Vladimir Skripnik är en av 75-antalet elever som drabbas av det beslut som barn- och utbildningsnämnden i Boden tagit om att elever vid friskolorna inte får gå på musikskolan. Vladimir går på Fria Emilia.
- Det känns för dj-igt, säger han.
Skolpeng
Vladimir kommer från Kazakstan och har spelat trummor i tre år. Han berättar att han spelar varje dag.
Beslutet innebär att friskolorna får en skolpeng av Bodens kommun, men barnen förbjuds att köpa undervisning av musikskolan.
- Det är helt galet. Var ska de då få tag på undervisning? Sedan känns det inte bra att elever stängs ute från musikskolan, säger Åke Sundberg, ordförande i Bodens orkesterförening och en profil i Bodens kulturliv.
Rigmor Åström är ordförande
i barn- och utbildningsnämnden.
Fristående skolform
- Friskolan får ha sin egen organisation. I Bodens kommun kan vi bara erbjuda musikskolan. När det gäller skolpengen så ska den inte tas från musikskolans budget.
Noterbart är att det är de enskilda barnen som anmäler sig till musikskolans instrumentalundervisning och inte den grundskola eleven går på.
Musikskolan ligger inte under grundskolan och är en fristående skolform, som är öppen för alla folkbokförda elever i kommunen.
- På sikt kan konsekvenserna av beslutet bli förödande för såväl orkesterföreningen, musikskolan som musikgymnasiet. Det borde inte få hända i den stolta musikstaden Boden och barnen blir de stora förlorarna, säger Åke Sundberg.
"Kö på 300 elever"
Sundberg har agerat i ärendet. Bland annat har han skickat en skrivelse från orkesterföreningen till kommunalråden, de politiska gruppledarna och även träffat Rigmor Åström och kommunalrådet Olle Lindström.
- Vad jag förstått så är det en kö på cirka 300 elever till musikskolan. Då begriper jag inte varför man lägger nedskärningsförslag. Man borde gå andra vägen i stället och anställa fler lärare.
Sundberg menar att om musikskolan tvingas säga upp lärare så är det specialkompetens som försvinner och det är kompetens som inte går att ersätta då antalet lärare redan nu inte går att minska utan att en enhet av orkestern läggs ned.
"Oroar sig för mycket"
I Sundbergs skrivelse står bland annat att läsa:
4 "Instrumentallärarnas anställningar äventyras, också utbildningen för eleverna.
4 Då finns det heller ingen skol- och blås/stråkverksamhet.
4 Då finns heller ingen kulturvecka att inviga.
4 Då läggs också orkesterföreningen ned.
4 Då kan vi plocka ned kulturveckor och "Boden - musikstaden" från vårt kalendarium".
Rigmor Åström säger:
- Jag anser att Åke Sundberg oroar sig för mycket. Men visst måste vi på sikt titta på alla områden när det gäller omstrukturering.
"Helhetssyn saknas"
Hans-Lennart Bruhn är musiklärare på Fria Emilia och han anser att beslutet är absurt.
- Det kommer att få stora konsekvenser. Det är också unikt i landet. Ingen annan kommun har fattat ett sånt här beslut. Jag tror inte de ansvariga förstår vad det handlar om.
Såväl Sundberg som Bruhn saknar en analys, framtidsplan och konsekvensutredning.
- Det saknas också en helhetssyn. Bun måste inse att det totala ansvaret för undervisning av elever och inte bara se detta som en enskild fråga, säger Åke Sundberg.
Förvånad
Per Sjöberg är ordförande i Sveriges musik- och kulturskoleråd. Han är förvånad över beslutet.
- Det är förkastligt rent moraliskt. Det strider också mot kommunallagen. Jag har svårt förstå hur en kommun kan fatta ett sånt beslut. Det drabbar barnen, som blir brickor i ett politiskt spel.
Marie Selin Fjellström (kd) var den enda i nämnden, som röstade emot.
Noteras kan även att en förälder överklagat beslutet till länsrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om