Han gick i bräschen för Bodens hetaste handelsområde

Entreprenören och bowlaren Daniel Rönnbäck driver Strajk Alley – en fritidsgård för vuxna. Han gick i bräschen och var en av de första att etablera sig på det som blivit Bodens nya, heta handelsområde. "Jag hade nog varit lönsammare med mindre hjärta."

"Jag vill vara tillgänglig för bodensarna", säger Daniel Rönnbäck, som driver Strajk Alley med sporten i centrum.

"Jag vill vara tillgänglig för bodensarna", säger Daniel Rönnbäck, som driver Strajk Alley med sporten i centrum.

Foto: Lena Tegström

Boden2024-01-07 11:02

Bowlingen i Boden hade varit i Folkets hus sedan 1966.

I samband med att Arbetsmiljöverket satte igång att titta på bowlingmaskiner, på säkerheten rent arbetsmiljömässigt, började det även snurra i Daniel Rönnbäcks huvud. Han insåg att det skulle bli tufft, och tyckte att kommunen inte skulle lägga ut mer pengar på en bowlinghall.

– Jag tänkte att antingen gör jag det själv eller så gör någon annan det. Och så blev det.

Det var starten på en resa som firade tio-års jubileum under coronapandemin och nästa år fyller 15.

undefined
Att vara lokal entreprenör handlar om både hjärta och hjärna, menar Daniel Rönnbäck. "Jag hade nog varit lönsammare med mindre hjärta, men lönsamheten är inte allt."

Han var inte först. Dollarstore öppnade 2008 och Daniel Rönnbäck tillstår att placeringen först kändes lite avig. Han hade tittat på andra lokaler, men inte hittat någon lämplig. Så han pratade med Lars Andersson (nuvarande plan- och exploateringschef) på Bodens kommun.

– Jag berättade vad jag ville göra, och om jag inte minns fel, så kom förslaget från våning fyra på stadshuset. Största fördelen var att området redan var detaljplanerat för idrottsanläggning.

Dessutom ligger det hyfsat nära stan och bowlinghallar kräver kvadratmeter, Strajk Alley är 1 460.

Enda nackdelen, som han såg det, var att det fanns en begränsning av takhöjden. Han hade velat bygga högre. När jag besöker honom syns tydliga spår på begränsningens konsekvenser. Mitt på en bana står en stege eftersom någon lyckats med konststycket att få iväg ett bowlingklot som träffat taket.

– Idrottsmässigt hade det varit bättre med högre takhöjd, säger Daniel Rönnbäck.

undefined
Daniel Rönnbäck in action under en match på hemmaarenan, Strajk Alley, 2014.

Fördelarna övervägde nackdelen och efter Strajk Alleys etablering har mycket hänt. Området har vuxit allt eftersom. Campingen har utökat. Intill lät Nordlandia uppföra Bodens första och enda privata äldreboende. Dollarstore har fått Lidl som granne och nyligen öppnade Jysk.

Rusta lär vara på väg. Råvara finns ett stenkast från bowlinghallen och Bodenbo har byggt två hyreshus och är på gång att bygga fler. Lindbäcks Bygg har byggt två hyreshus.

Daniel Rönnbäck insåg områdets potential att växa redan från början. 2010 fanns även en gryende positiv anda, men just då var läget inte så hett.

– Nu är det något helt annat. Tanken fanns alltid att centrum kommer att förflyttas åt det här hållet, det finns inte många andra alternativ, och det är det som nu hänt.

undefined
"Det är ingen stor grej om ishallen blir kvar", säger Daniel Rönnbäck, men bedömer att det hade varit bättre att dels utveckla arenaområdet (på gamla militärområdet) och bygga ny ishall där, dels utnyttja Björknäsområdets mark på ett annat och väldigt positivt sett för stan.

Kommunen utreder också om det är möjligt att bygga om och till ishallen, Hive Arena. Daniel Rönnbäck växte upp på BIK:s tidsera och hockey ligger honom varmt om hjärtat. 

– Hockeyn är en pusselbit och spelar roll för verksamhet, men personligen skulle jag hellre se att man samlar allt vid arenan och bygger ut det här området. Förtätar det med handel, kanske förskola och lägenheter.

Med försiktighet, manar han, för den centralt belägna campingen är viktig för Boden.

Områdets utveckling har inte påverkat hans verksamhet på Strajk Alley nämnvärt. Den följer mer den nationella trenden och har hela tiden varit centrerad mot sporten, idrotten bowling. Verksamheten har Daniel Rönnbäck byggt på med golf, dart, barnkalas, restaurang och pizzeria med smak av Italien.

– Väldigt många i den här branschen jobbar mer med hjärta än hjärna. Man är bowlingspelare som driver en bowlinghall och använder helgverksamheten för att subventionera idrotten, som inte har råd att betala de hyror som egentligen är. På samma sätt tar kommunen inte ut full hyra på sina anläggningar av ett handbolls- eller fotbollslag. Skillnaden är att kommunen inte står för subventionen här, utan vi subventionerar idrotten med ett par hundra tusen kronor varje år ur egen ficka för att ge dem möjlighet att spela. Då blir det mer hjärta, men lönsamhet är inte allt, säger Daniel Rönnbäck.

Det gör att han inte satsar fullt ut på nöjesdelen av affärsverksamheten med risk att det skulle kunna förstöra för sporten. Det bäst, tycker han, hade varit att bara få koncentrera sig på idrotten, men det finns vare sig underlag eller ekonomi för det.

undefined
Alla kan medverka och det finns hjälpmedel för dem som behöver såsom till höger i bild. "Bowling är en sport där man kan delta oavsett om man är två år eller 92", säger Daniel Rönnbäck.

Bowling är en sport där man kan delta oavsett om man är två år eller 92.

– Hela familjen och flera generationer kan göra samma sak på lika villkor. Det är lätt och spontant, kräver egentligen ingen större planering. Det är en social aktivitet och fyller en viktig funktion.

Daniel Rönnbäck berättar att Bodenpensionärernas bowlingsällskap är en av de största och sportmässigt mest framgångsrika pensionärsföreningarna i Sverige.

– De är jätteviktiga för verksamheten.

Karta: Strajk Alley
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!