”Det är ett kolossalt vimmel", rapporterade Kurirens Håkan Zerpe som befann sig i folkmyllret där premiärbesökarna bland annat kunde lyssna till musik framförd av Musikskolans orkester. Dåvarande kommunalrådet Olle Lindström (M) höll i invigningen.
– Det var stora blomsteruppsättningar och mycket flaggor. Hela Boden ville vara med, berättar han.
I flera år hade önskan att ha en galleria i Boden diskuterats i kommunledningen. Kommunen ägde hela fastigheten där gallerian till slut byggdes, men arrenderade ut hotelldelen. Lösningen kom när de fick sälja hotellet till Hilding Holmqvist och den andra delen till Sveafastigheter, som tog sig an uppdraget att bygga gallerian.
– Vi var väldigt nöjda för vi minskade samtidigt underskottet som kommunen hade haft för fastigheten och vi fick det privata näringslivet att satsa.
Beslutet föregicks av en intensiv jakt på butiker. Allra helst ville man ha dit klädjättarna Hennes och Maurits och KappAhl. Många kedjor har satt den nedre gränsen till 40 000 kommuninvånare, men läget i centrum gjorde att de ändå bestämde sig för att etablera sig.
Första spadtaget togs 28 maj 2008. Budgeten för bygget låg på 140 miljoner kronor. Byggförhållandena var komplicerade eftersom gallerian ligger insprängd i befintlig bebyggelse längs gågatan.
Inför invigningen utlystes en namntävling. Den pensionerade läraren Åke Andersson kom med det vinnande förslaget.
– Min fru sa att nu måste du hitta på något aktuellt och modernt, kanske någonting med data. Jag kom på ”enter”, det finns ju på alla datorer och låter också som ”kom in”, berättar han.
Han kan än idag känna sig lite stolt över att ha namngivit gallerian som han tycker blev en lyckad satsning.
– Vi är båda väldigt nöjda med namnet. Det är både lätt att säga och lätt skriva, säger hustrun Gun-Britt Andersson.
Det 50 år gamla kaféet Opalen blev inbyggt i den nya gallerian.
– Vi ligger på exakt samma ställe som innan men med en annan ingång, berättar ägaren Mikael Kraus.
Det var en tuff tid under ombyggnaden med vattenskador och strömavbrott. I dag är han glad över den utveckling som det medförde. De har kunnat utvidga antalet sittplatser till 200 och ökat antal anställda.
– Det är perfekt. Mycket större och mer folk, säger Bengt-Göran Backelind, bagare och konditor som har arbetat på Opalen i 18 år.
I dag är galleriadelen sålt till den lokala företagaren Björn Lindgren, Reeb Fastigheter, medan hotellet är köpt av Luleåbon Per Hedman, Hedmans Invest.
Birgitta Lindgren, gallerialedare och anläggningsskötare, berättar att det finns 17 hyresgäster och att det fortfarande är ett pågående arbeta att hålla alla lokaler uthyrda. Årligen har de 1,2 miljoner besökare i gallerian.
– Kaféet betyder mycket för tillströmningen av människor, liksom biblioteket och konsthallen. Ibland anordnar vi mässor.
Peter Berglund, butikschef i gallerians telefonbutik, tycker att det är ett tacksamt läge. Dessutom slipper de konkurrens av andra affärer.
– I till exempel Luleå har de ju tre, fyra butiker i samma gallerier plus på Storheden.
Alf och Margareta Sandberg sitter vid ett bord och fikar med sina släktingar.
– Vi träffas varje fredag här och äter eller fikar, säger Margareta.
Rikard Mattsson, verksamhetsledare för Företagarna Boden, ser flera positiva effekter.
– Invånarna vill ha ställen att mötas på. Och att staden är intressant är ju jätteviktigt för alla som ska rekrytera arbetskraft hit.