Verksamheten är organiserad i en enhet, men uppdelad i två mindre grupper. De har var sin lokal där deltagare umgås och personalen skapar en meningsfull dag genom olika aktiviteter för att stimulera deltagarna både fysiskt och socialt. Det är en behandlingsform för att bibehålla förmågor så länge som möjligt.
Deltagarna måste ansöka och beviljas rätt till dagverksamhet, men det finns också Drop-in, som inte kräver något biståndsbeslut av kommunen.
Drop-in är till för att avlasta närstående, som vårdar sina anhöriga och har öppet tisdagar mellan klockan 12 och 16. Då kan anhöriga vila, göra ärenden eller bara unna sig en stund hos frissan, men de får vara med om de vill.
– Det är också bra för den de vårdar att få komma hit, delta i en social samvaro och göra något annat. Det blir ett avbrott för båda, säger Emelie Alsiok, arbetsterapeut.
– Det är bra med Drop-in om man vill se verksamheten, säger Maria Nordmark, undersköterska med spetskompetens i demensomsorg.
I dag är 22 deltagare med biståndsbeslut inskrivna på dagverksamheten. Det kan skifta och det är några som ska, men ännu inte har börjat. I genomsnitt kommer mellan tolv och 14 deltagare per dag.
– Vi går igenom alla glada nyheter, så det behöver vi mycket av, helst på tidningens framsida, säger Sirpa Savikko, undersköterska.
De lagar mat tillsammans och fikar, går ut om vädret tillåter, har sittgympa med boll och spelar bowling, som de lånat från äldreboendet intill.
– Vi har börjat med teman. Just nu tillverkar vi papper, kanske gör vi julkort för vi ska julpyssla senare, säger Sirpa Savikko och tillägger, att det gör det mysigt när det är filmtema.
Saltkråkan är lika uppskattad som naturfilmer.
– Vi försöker sprida information om att vi finns och utveckla verksamheten. I förlängningen kommer vi även kunna bistå kommunens biståndsenhet.
Undersköterskan Helena Jacobsson har varit med sedan mitten på 90-talet. Hon ser behoven de gamla har och önskar att de skulle komma till Lunden i ett tidigare skede, för en del är egentligen redan i behov av plats på särskilt boende.
– Ju tidigare de kommer, desto mer nytta har de av vår verksamhet.
Hon konstaterar, att de får in allt yngre personer.
– Därför försöker vi bredda aktiviteterna. Yngre har ofta helt andra behov och intressen och vi utgår från individen och dagsformen, som kan variera, säger Emelie Alsiok.