En veterinär till

ATG Hästkliniken i Boden förstärker och anställer ytterligare en veterinär.- Vi kan ge bättre service och satsa mer på vår ambulerande verksamhet och oftare besöka hästägarna i deras stall, säger klinikchef Maria Wikström.

Chefen Maria Wikström håller hästen Mangola Street medan nya veterinären Helena Kyle ger sprutorna. I bakgrunden syns hovslagaren Rickard Marnéus.FOTO: Lena Leffler

Chefen Maria Wikström håller hästen Mangola Street medan nya veterinären Helena Kyle ger sprutorna. I bakgrunden syns hovslagaren Rickard Marnéus.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-07-07 06:00
ATG Hästklinikerna, som är specialinriktade på hästsjukvård, finns på 26 orter i Sverige, från Boden i norr till Jägersro i söder.
För alla hästar
- Hästklinikerna är till för alla hästar. Hos oss kan hästägarna få personliga råd och deras hästar bli undersökta och behandlade, säger chefen för hästkliniken, veterinären Maria Wikström.
Kliniken utför de flesta undersökningar och behandlingar som förekommer på häst och har tillgång till bland annat ultraljud, videoendoskopi, röntgen och artroskopi.
Under NSD:s besök behandlades bland andra två ston, som ägs av nystartade Stall Betsgård från Harads, med några tuppkamssprutor.
- Hästarna är lite slitna efter flera, täta starter ungefär som våra idrottsmän. Hästarna har lite ont i lederna som behöver mjukas upp, säger Maria Wikström.
Hästarna blir fler
Hon håller det sjuåriga stoet Mangola Street, medan nyanställda veterinären Helena Kyle ger sprutorna.
- Jag tycker att det är positivt att det blir mer personal på hästkliniken häruppe, eftersom hästarna ökar i antal, säger tränaren Marita Pettersson.
- Vi hoppas öka tillgängligheten för hästägarna genom utökningen av tjänster. Vi har sökt pengar till tjänsten via ATG och i första hand handlar det om ett år. Givetvis hoppas vi på en förlängning av tjänsten, säger Maria Wikström.
2 500 besök per år
- Är vi fler så kan den ena veterinären hålla ställningen på kliniken medan den andra kan åka iväg. Eftersom jag har jobbat ensam har vi inte haft tid med den ambulerande verksamheten vilket vi förhoppningsvis får nu, säger hon.
Kliniken i Boden, som har runt 2 500 besök årligen, har öppet på dagtid. All jourverksamhet sköts av distriktsveterinären.
- Bodenkliniken har många tandundersökningar, höftutredningar och dräktighetsundersökningar, säger Maria Wikström.
Helena Kyle är inne på sin andra arbetsvecka på hästkliniken.
- Sedan jag var tio år så har det bara funnits ett drömyrke för mig, för jag är väldigt häst- och hundintressad, säger hon.
Handplockad för jobbet
Hon har nyss gått ut veterinärhögskolan i Uppsala, men har även specialkompetens från Färjestads hästklinik.
- Jag bor i Luleå, eftersom sambon pluggar där, och pendlar till travet. Det är
en skön mentalitet häruppe. Jag gillar att jobba i Norrland för här hetsar ingen upp sig i onödan vilket passar mig, säger Helena Kyle.
- Vår nya veterinär är handplockad för jobbet, för vem som helst klarar inte en klinik på egen hand. Jag läste in hästens sjukdomar under tre år vid sidan av jobbet och det kommer Helena också att göra, säger Maria Wikström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om