Värsta tänkbara scenario: "Människor omkommer"

Norrbottens länsstyrelse vill att H2GS kompletterar sin miljöansökan. I ett värsta tänkbart scenario kan en vätgasexplosion orsaka att människor dör på ett avstånd motsvarande 275 meter om hela lagret exploderar.

Länsstyrelsen vill att H2GS kompletterar sin miljöansökan, bland annat avseende buller, dagvattenhantering, tung trafik och köp av färskvatten. Enligt länsstyrelsen uppgår förbrukningen till 60 000 kubik vatten per dygn och vill veta vilken påverkan det innebär för hushållen.

Länsstyrelsen vill att H2GS kompletterar sin miljöansökan, bland annat avseende buller, dagvattenhantering, tung trafik och köp av färskvatten. Enligt länsstyrelsen uppgår förbrukningen till 60 000 kubik vatten per dygn och vill veta vilken påverkan det innebär för hushållen.

Foto: H2 Green Steel/Sandell Sandberg/Mats Engfors

Boden2022-02-08 18:47

Företaget ska producera vätgas genom elektrolys med grön el i närheten av ställverket. Rekommendationen är att själva lagret placeras 275 meter därifrån.

Länsstyrelsen anser att det saknas en analys hur ställverket kan påverkas av det värsta tänkbara scenariot, även om sannolikheten är låg att det händer, med tanke på att det har stor betydelse för distribution i hela Boden-Luleåområdet.

– Vi vill att de bättre preciserar och beskriver vad som eventuellt kan hända, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef och den som fastställt myndighetens yttrande till mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelsen pekar på en rad saker den vill ska belysas.

– Det här är ett yttrande för att vi tycker att det behövs mer underlag. Sedan är det upp till domstolen och bedöma om de håller med eller inte.

Den vill veta hur bolaget avser att hantera och minimera brandrisken i skogsridån närmst bostadsbebyggelsen i Norra Svartbyn.

Eftersom H2GS ska använda skrot i tillverkningsprocessen så vill myndigheten att företaget talar om vilka luftutsläpp det kan medföra. Som exempel anger den utsläpp av krom, zink och bly.

– De måste beräkna mängden, säger Anna-Carin Ohlsson.

Länsstyrelsen tycker det är en svaghet att bolagets redovisning av utsläpp av partiklar i luften inte innehåller utsläpp av mindre partiklar.

– De är mer hälsofarliga för att de far djupare ned i luftvägarna.

Myndigheten påpekar att den el företaget räknar med att använda är större än dagens sammanlagda elproduktion i länet.

– Det får påverkan på det övriga samhället och vi vill att man beskriver konsekvenserna för att man ska kunna bedöma om man kan tillåta den här verksamheten. Eftersom den kapaciteten inte finns här nu.

Länsstyrelsen efterfrågar yttrande från Svenska kraftnät och Vattenfall.

Den uppger att det inte är osannolikt att ett snabbstopp i stålverkets anläggning kan orsaka allvarliga och olyckor i andra verksamheter.

– Ett snabbt stopp kan innebära en kraftig svängning i elsystemet, som kan påverka andra industrier, sjukvård och samhället i övrigt, säger Anna-Carin Ohlsson.

Myndigheten bedömer att klimatnyttan kan begränsas om det blir elbrist.

Varför måste företaget beskriva en alternativ drift som det inte ansökt om?

– Naturgas är ett alternativ. Även om det inte är avsikten i ett långsiktigt perspektiv tycker vi att de inte tillräckligt tydligt beskrivit det. Hur länge kan det bli aktuellt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!