En urusel tillsyn

Länsstyrelsen delar ut synnerligen allvarlig kritik mot Bodens kommun och överförmyndarnämnden efter tillsynen av Stig Öman-fallet.- Vi anser att det kommit fram omständigheter som borde ha lett till en närmare granskning, säger länsassesor Linda Kero.

Stig Öman vars brorson Jim Öman (i bakgrunden) numera är hans gode man.FOTO: Göran Ström

Stig Öman vars brorson Jim Öman (i bakgrunden) numera är hans gode man.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

BODEN2010-10-09 06:00
Länsstyrelsen fick i våras en anmälan från Stig Ömans brorson Jim som klagade på hur överförmyndarnämnden skötte tillsynen av godmanskapet för hans farbror. NSD genomförde för ett halvår sedan, före länsstyrelsens beslut, en avslöjande granskning av hur överförmyndarnämnden i Boden missskötte sitt jobb.
På punkt eller punkt riktar nu länsstyrelsen allvarlig kritik mot överförmyndarnämnden.
Lättnad
- Jag känner lättnad över att länsstyrelsen tycker att det rör sig om allvarliga förseelser. Om en person som uför brottsliga handlingar, som den förre gode mannen, så ska inte överförmyndarnämnden mörka och skydda brottsliga handlingar. Det är en människosyn under all värdighet, säger Jim Öman.
Enligt länsstyrelsen ska överförmyndarnämnden göra en polisanmälan så snart det föreligger misstanke om att en ställföreträdare gjort sig skyldig till brott. Jim Öhman gjorde en polisanmälan när han övertog godmanskapet för sin farbror.
- Det finns fler anmälningar mot samme gode man, det är därför åtalet och rättegången dröjer. Min farbror har blivit tilldelad en advokat som ska driva skadeståndskravet, säger Jim Öman.
Hoppade av
I våras tog också alliansen i fullmäktige beslutet att ge överförmyndarnämnden i Boden fortsatt ansvarsfrihet. Ordförande Bo Elmgren och vice ordförande Anders Sundström hoppade dock av efter den massiva kritiken. Jim Öman har överklagat fullmäktigebeslutet till förvaltningsrätten.
- Det är ju gamla överförmyndarnämnden som fick ansvarsfrihet av kommunfullmäktige. Så egentligen är det väl fullmäktige som får ta åt sig av länsstyrelsens allvarliga kritik som trots uppdagade missförhållanden beviljade nämnden fortsatt ansvarsfrihet, säger Jim Öman.
Stickprov
Enligt länsassesorn Linda Kero kan länsstyrelsen vid sina tillsynsbesök kontrollera om de påpekade missförhållanden förbättrats, exempelvis stickprovvis granska årsredovisningarna mot certifikat.
- Bodens kommun har förbättrat rutinerna, vilket är positivt. Vårt beslut går inte bara till överförmyndarnämnden utan även till kommunrevisorerna, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, säger Kero.
Ulf Nevell (M), ny ordförande i överförmyndarnämnden, säger att länsstyrelsens kritik var väntad.
- Vi har nog insett att verksamheten inte fungerat bra. Länsstyrelsens underlag blir en viktig del i förbättringsarbetet som startats. Överförmyndarnämnden har fått bättre resurser genom att kommunens jurist tills vidare har börjat här på halvtid för att se till så att lagstiftningen följs, säger Nevell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om