Bakom produkten står företagarna och vännerna Annelie Hansson, Lotta Lindbom och Ann Martell. Garnet kommer från Höjdens fårgård i Norra Svartbyn som drivs av Annelie och hennes man Bernt Goldkuhl. De har haft finullsfår sedan 2009.
– Fåren är fortfarande en bisyssla men i dag bär verksamheten sina egna kostnader. Vi börjar få intäkter på det som gården säljer som är kött, garn och skinn, säger Annelie Hansson
Fåren är den speciella utrotningshotade rasen Svenska finullsfår.
– Fåren har en ull som är jättefin och som folk frågar efter. Vi klipper fåren två gånger per år och skickar sedan ullen till spinneriet. Sedan färgar jag garnet själv, säger Annelie.
Annelie, Lotta Lindbom och Ann Martell lära lärde känna varandra genom intresset för stickning. Lotta har företag inom ledarstöd och Ann driver företag med TCM akupunktur i Boden. TCM står för Traditionell Kinesisk Medicin.
– Jag och Ann träffades på en företagsträff och bestämde då att träffas för lunch, vi kom på att båda älskade att sticka och började direkt spåna på affärsidéer. Sedan kom vi på att vi tillsammans skulle skapa en Bodenvante, säger Lotta.
För att göra vanten av närproducerat garn föll valet på Annelis finullsgarn, både Ann och Lotta hade tidigare köpt garn från fårgården.
– Så vi tog kontakt med Annelie som var jätteintresserad så det blev istället ett samarbete mellan tre företagare, säger Lotta.
Ann Martell flyttade till Boden för 6,5 år sedan. Hennes man kommer från Boden.
– Att kunna göra Bodenvanten av ett lokalt garn känns väl också väldigt härligt, säger Ann Martell.
Hon och Lotta står för designen av Bodenvanten som även kan tovas när den är stickad.
– Först hade vi tänkt ha med älv och träd i mönstret men det blev för mycket och krångligt. Tanken var att det skulle vara en enkel vante som folk ska sticka själva så vi nöjde oss med snöbollarna och den röda kanten med inspiration av Bodens stadsvapen som en fin detalj.
Det finns mönsterkit med garn att köpa på Turistbyrån. Det finns också med information var garnet kommer ifrån. Bodenvanten ska förhoppningsvis bli en ullig produkt som säljer Boden.
– Det är väl kul att ha lokala får, lokalt garn och lokala företagare som gör något tillsammans för att man har ett gemensamt intresse för både affärsutveckling och stickning, säger Annelie Hansson.