En säker diagnos

Supermodern datateknik ska lyfta norrbottningarnas e-hälsa. Men i går inträffade ett olycksfall i arbetet vid visningen av framtidens konsultation via internet.- Tekniken fungerar i läkarrummet. Här stör en del sladdar uppkopplingen, säger projektledaren Lennart Isaksson, försöksledare från Intelli Work.

Inger Enberg.

Inger Enberg.

Foto: Kurt Engström

BODEN2011-02-01 06:00

Björknäs vårdcentral deltar i två projekt. Dels sitt eget projekt FIA, dels med tre andra länsvårdcentraler i ett jättestort EU-projekt där Norrbotten som enda landsting i landet inbjöds.

Kontakten bröts
Björknäs vårdcentral bjöd i går in pressen för en presentation av projekten och en demonstration av ett användningsområde.

Med hjälp av internetuppkoppling och webbkamera ordnades ett möte med föräldern Anna-Carin Rendahl. Föräldrar ska kunna få direkta råd och slippa ta med sig sjuka barn till vårdcentralen. Men ljudet fungerade inte och kontakten bröts.

Ett olycksfall i arbetet enligt Lennart Isaksson.

Mer tillgänglig
Sjukvården blir mer tillgänglig och till och med i en del fall bättre med den digitala teknikens hjälp hävdade ändå landstingsrådet Agneta Granström (MP).

Vårdcentralerna Björknäs, Sanden, Grytnäs och Övertorneå har funnits med i E-hälsoprojektet Renewing Health med drygt 8 000 patienter från nio länder som nu ska utvärderas.

Den nya studien omfattar 200 diabetes- och lika många patienter med hjärt- och kärlsjukdomar på vårdcentralerna. Det finns också en kontrollgrupp med lika många patienter.

Studien kostar åtta miljoner kronor, varav EU står för hälften.

- Målet är att ta reda på hur de nya vårdmetoderna upplevs av patienter och vårdpersonal, säger Inger Enberg, landstinget.

Stort
- Det känns stort att Norrbotten är med i pilotprojektet som enda landsting i Sverige där eliten finns och som stöds av EU-kommisionen. Det är viktigt att få in bra forskning för vi tror att e-hälsa är framtidens sjukvård, säger Agneta Granström.

Enligt Björknäs vårdcentrals chef Karl-Johan Westborg är kärnan i FIA-projektet att stärka patienternas ställning, göra vården mer tillgänglig och öka den medicinska kvalitén.

Om vårdcentralens läkare behöver konsultera en expert på grund av att en patient till exempel har ett svårbedömt utslag eller annan åkomma så kan personalen med teknikens hjälp ordna en bild för en snabb bedömning.

- Ett mobilt vårdlag kan koppla upp avancerad medicinsk apparatur för att göra bedömningar i hemmet och viss provtagning, säger Karl-Johan Westborg.

Lika många händer
Enligt honom kommer det trots it-tekniken att behövas lika många händer i vården.

- Landstinget blir även attraktivare som arbetsgivare om personalen får tillfredsställelsen av att använda ny teknik på ett bättre sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om