En nobelfest kan ju vara tråkig, eller: "Helt underbar"

För första gången sedan coronapandemin bröt ut i världen och Sverige hade Björknäsgården en större fest för de boende och bjöd till Nobelbankett. ""Helt underbart, tänk vad tredvligt för oss", säger Frida Stridsman.

Det här är järngänget på Björknäsgården; Sonja Engfors, Valborg Lidberg och Essy Fahlén. De låter sig väl smaka av tjälknöl, potatisgratång med svampsås och ett glas rött.

Det här är järngänget på Björknäsgården; Sonja Engfors, Valborg Lidberg och Essy Fahlén. De låter sig väl smaka av tjälknöl, potatisgratång med svampsås och ett glas rött.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-12-11 15:27

Några dagar före Nobellbanketten i Blå hallen i Stockholms stadshus hade ett 30-tal boende nappat på inbjudan till Nobellbankett på det privata äldreboendet Björknäsgården i Boden.

undefined
Märta Phettersson har klätt upp sig till Nobellbanketten.

Märta Phettersson hade klätt sig fin i folkdräkt och Folke Johansson lade sig under barberarens Christer Enbergs kniv.

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, men jag är nog den lugnaste kund han har haft för jag är 102 år, sade Folke.

undefined
Christer Engberg är barberare på Lyxx Luleå och har kommit enkom för att ta hand om manliga gäster på Nobellbanketten, bland annat Folke Johansson, 102 år.

När Julia Sjökvist, aktivitetsansvarig, delade ut inbjudan till banketten berättar hon att boende direkt började planera för festen.

– De funderade på om de skulle hinna till frissan och valde ut vad de skulle ha på sig. Det var ett tag sedan vi har kunnat orda en större sammankomst på grund av corona och de har frågat, så det här är mycket efterlängtat och uppskattat. Det är roligt att få bjuda på det här.

undefined
Frida Stridsman och Kaj G Lindström njöt av förrätten. "Servetriserna har ljudlösa skor. Det klapprar inte", konstaterar fru Stridsman nöjt.

Förrätten består av silltartar.

– Vad gott det var. Det blir stora A, säger Frida Stridsman, som tycker om när det är fest. Det är vi inte bortskämda med.

Hanna Malmström, verksamhetschef, säger att det är deras kock Kati som satt ihop trerättersmenyn.

– Det är viktigt att alla kan äta.

undefined
Det här är järngänget på Björknäsgården; Sonja Engfors, Valborg Lidberg och Essy Fahlén. De låter sig väl smaka av tjälknöl, potatisgratång med svampsås och ett glas rött.

– Det är jättegott och jätteroligt att träffas under sådana här former, säger Sonja Engfors.

Hon, Valborg Lidberg och Essy Fahlén har hittat varandra och håller ihop. Norlandia har döpt dem till järngänget och Essy skickar med hundra rosor för att de gjort det här för dem.

Karta: Norlandia Björknäsgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!