En hjälpande hand

- När man börjar prata med människor förstår man att behovet av integration är stort. Människor är viktiga, oavsett var de kommer ifrån, säger Susanne Stattin, konsulent, NBV.

"Här på NBV hjälper de oss på olika sätt", säger Hisham, 29, från Tunisien.

"Här på NBV hjälper de oss på olika sätt", säger Hisham, 29, från Tunisien.

Foto: Nina Pettersson

BODEN2011-02-21 06:00

Studieförbundet NBV har utökat sin verksamhet för asylsökande.
NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, är ett religiöst och politiskt obundet förbund med fokus på folkhälsa, alkohol och droger, integration och internationella frågor. I Boden håller studieförbundet till på Kungsgatan. Integrationsdelen i verksamheten växer. Deltagarantalet ligger på mellan 30 och 50 personer och det behövs fler ledare.

Öppen relation
Susanne Jauhiainen, som har hand om undervisningen, kom från Finland 1988 och hade dessförinnan bott sju år i Moskva. Hon är också ordförande i föreningen IFA, som haft fotbollsträning för asylsökande sedan 2009. IFA har en mycket öppen och bra relation med Migrationsverket, enligt Jauhiainen.

- När jag undervisar de asylsökande ser jag snabbt att de behöver något att göra, utöver kurserna som NBV erbjuder i praktisk svenska och samhällsinformation.

Buyantsetseg Dashnyam, 31, kom till Boden i början av december från Mongoliet tillsammans med sonen Bayarjargal Bayarsaikhan, 6. Hon spelar bordtennis.

- Vi ska ha den aktiviteten nästa vecka. Många är väldigt intresserade av bordtennis, säger Susanne Jauhiainen.

Buyantsetseg Dashnyam trivs i Sverige, men har ännu inte fått svenska vänner. Hon tror att hon kan få kontakt med andra föräldrar när sonen får dagisplats.

Modiga
- Det är många gånger väldigt modiga människor som kommer från andra sidan av världen utan att kunna språket, säger Susanne Jauhiainen.

- De är väldigt utsatta. Hjälper man dem som asylsökande, är de en bit på väg om de får uppehållstillstånd. Om de inte får det, så har de ändå något positivt med sig i bagaget, som de tar med sig till sina hemländer, säger hon.

Josuf Ahmed, 24, kommer från Somalia.

- Vi vet inte när kriget ska sluta. Det är jättejobbigt att fly från sitt hemland. Jag vill ha fred. Här kan jag promenera utan att vara rädd att förlora livet.

Svårt att vänta
En ung kvinna från Palestina har sökt asyl i Sverige i 4,5 år.

- Det är tråkigt. Det är svårt att vänta flera år. Det är bra att Migrationsverket håller med lägenhet, men jag vet inte varför jag måste vänta.

Hisham, 29, kommer från Tunisien.

- Om ett år kan jag resa tillbaka men jag är gift med en somalisk kvinna och jag kan inte ta med min fru och mitt barn till Tunisien.

Andra kommer från bland annat Iran, Kazakstan, Uzbekistan, Benin, Ghana och Elfenbenskusten.

Johan Krig Ölund är sjukskriven men hjälper Susanne Jauhiainen i undervisningen som frivillig, eftersom han kan flera språk.

- Jag har varit väldigt nyfiken på hur de asylsökande har det, så jag tog chansen och började med det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om