"En häftig upplevelse"

Den första internationella dykkursen i subarktisk miljö lockade sju deltagare från fem länder. Vintern i bland annat Danmark har varit ovanligt kall. - Vi vill lära oss rutiner för att undvika frysning av utrustningen, säger Kenneth Larsen, lärare på danska sjöförsvarets dykskola i Köpenhamn.

Dansken Thomas Fredriksen och svensken David Mölleborg dyker tillsammans. Dykarskötarna kommer från Danmark och Polen. FOTO: Nina Pettersson

Dansken Thomas Fredriksen och svensken David Mölleborg dyker tillsammans. Dykarskötarna kommer från Danmark och Polen. FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-03-28 06:00
Tidigare i år hölls en vinterdykkurs för civila dykare från svenska myndigheter. I veckan hålls en intenationell subarktisk dykkurs för andra länders försvarsmakter, med två deltagare från Polen, en tysk, en norrman, två danskar men också en svensk. Kursen vid Ängesholmens utbildningsläger hålls av vinterenheten på I 19 på uppdrag av Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum i Karlskrona.
Vissa delar fryser
- Kursen handlar om att ta hand om sin utrustning när det är kallt i luften och i vattnet, säger kursledaren Daniel Lindman.
När dykaren dykt en gång och kommer upp ur vattnet så är utrustningen blöt och är det kallt i luften så fryser vissa delar, exempelvis membran och packningar i andningsutrustningen.
- Det krävs kunskaper om hur man underhåller sin utrustning för att kunna göra ett upprepat dyk, säger Daniel Lindman.
Onsdagens övning gick ut på att kursdeltagarna under en 40-minutersperiod gick upp och ner ur vattnet för att provocera fram frysning av utrustningen.
De danska kursdeltagarna dyker vanligen i havet men nu skulle de dyka i Luleåälven.
- Det var jättebra sikt, ordentligt kallt men det strömmade mycket, sa den danske kursdeltagaren Thomas Fredriksen.
Häftig upplevelse
Egentligen var det för varmt i luften för en vinterdykkurs, men vattnet håller ungefär samma temperatur, cirka en plusgrad.
Det har varit en ovanligt kall vinter i Danmark i år, med temperaturer ner till 29 minusgrader, omständigheter som dykarna där inte är vana med.
- Vi hade inte de rätta rutinerna för att ta hand om utrustningen. Luften började friflöda och då töms tuberna fort, säger Kenneth Larsson, lärare på danska sjöförsvarets dykarskola i Köpenhamn.
Han har inte dykt så långt norrut förut.
- Det var en häftig upplevelse när man gick ner. Jag har aldrig sett så tjock is förut, säger Kenneth Larsen.
Det ryktas om att vissa delar av ingenjörsfunktionerna på I 19 är i farozonen och ska flyttas till Eksjö i Småland.
Daniel Lindman leder dykkursen och har arbetat på I 19:s ingenjörskompani i cirka tio år.
- För att bibehålla förmågan att kunna dyka i låga vatten- och lufttemperaturer krävs det erfarenhet och det kan man bara få genom att verka i en sådan miljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om