En gentleman och hans snöslunga

När snön vräker ned så brukar Jonny Jonsson överraska sina grannar på Kålrotsvägen. När Ewa Sandberg mitt emot kommer ut är snön redan bortblåst.- Vilken aha-upplevelse. Min granne har glatt mig många gånger i vinter, säger hon.

Vardagshjälte i det tysta är Jonny Jonsson som ser till att grannen Ewa Sandberg som är ensamstående får hjälp med snön." Det känns roligt att det är uppskattat", säger Jonny Jonsson. FOTO: LENA LEFFLER

Vardagshjälte i det tysta är Jonny Jonsson som ser till att grannen Ewa Sandberg som är ensamstående får hjälp med snön." Det känns roligt att det är uppskattat", säger Jonny Jonsson. FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-02-18 06:00
Ewa Sandberg är ensamstående och erkänner att hon drar sig för att skotta när snön vräkt ner, men det finns ingen återvändo.
- Jag har haft en bil som stått på tvären på uppfarten och en gång var det hemskt mycket snö. Herregud, tänkte jag det här kommer att ta en vecka att skotta sig igenom.
- Jag har inga glasögon på mig när jag skottar och trodde jag såg i syne. All snö var borta för då hade redan min granne Jonny varit där. Det var en ren aha-upplevelse och jag började nästan gråta. Det var så befriande, säger Ewa Sandberg.
Så att Jonny Jonsson i Sävast belönas med veckans ros är välförtjänt efter den senaste tidens snöoväder.
- Jag har ingen karl hemma som kan skotta, men jag har en snäll och omtänksam granne. Jag har varit lite dålig på att berömma för man går ju inte alltid dit och tackar på en gång när det är nyskottat, säger Ewa Sandberg.
Själv blir Jonny Jonsson glad att grannarna uppskattar det han gör. Han har jobbat som konstruktör åt SSAB och gick i pension förra året.
- Så jag har gott om tid för snöskottning och använder en femton år gammal snöslunga som jag ärvt av min far. Den är i perfekt trim.
Snöskottare Jonsson retar sig dock på kommunens planering eftersom det är fruktansvärt korta infarter till villorna som är byggda på 1970-talet.
Protestera
- I dag måste man kasta snön väldigt högt med snöslungan för kommunen kör inte bort så mycket snö i villaområdena. Snöskottningen har säkert förosakat många hjärtinfarkter. Jag tycker alla borde protestera mot snöröjningen, säger Jonsson.
Tills vidare kan han glädja sig åt de underverk han själv åstadkommer  -  med hjälp av sin snöslunga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om