Den nya förbehandlingen för källsorterat matavfall som körde igång vid årsskiftet på Brännkläppen har kostat 22 miljoner. Den befintliga lokalen på Brännkläppen har renoverats och anpassats så att bilarna med det sorterade avfallet kan köra ända in och tippa det.
Bodens kommun ser krossanläggningen som en viktig satsning för att öka kapaciteten, effektiviteten och intäkterna genom att ta hand om förbehandling av material från Norrbottens kommuner.
– Hälften av pengarna eller 45 procent av investeringen har vi fått finansierat från Naturvårdsverket och Klimatklivet. Resten har kommunen lagt ut själv, säger va-chefen Jan Lundberg.
Krossanläggningen ger fördubblad kapacitet att ta emot matavfall från hela länet. Hanteringen samlas på ett och samma ställe och gör också arbetet mer effektivt.
–I dag har vi tecknat avtal med länets alla fjorton kommuner som samlar in matavfall och även en kommun i Norge. Sedan har vi också ute en offert i Nordfinland, säger Lundberg.
Urban Jansson arbetar med biogasutvecklingen i både Boden och Luleå kommun.Han beskriver själva förbehandlingsprocessen.
– Man plockar bort oönskat material i krossanläggningen och sorterar metall, tyg, plast och annat. Renset går tillbaka till värmeverket och blir till fjärrvärme och el.
Adam Engman som tidigare jobbade på reningsverket sköter processen. Stationen skapar en så kallad slurry av det rensade matavfallet.
– Man finmaler avfallet så det blir som en gröt. Slurryn skickas sedan vidare till en stor fast tank som finns i anläggningen. Normalt sett är det inte så stark doft i krosshallen. Vi har även skyddsmasker och skydd om det skulle behövs, säger Adam Engman.
Slurryn körs sedan i en tankbil till biogasanläggningen, värmebehandlas och rötas till metangas.
– Nästa steg blir att uppgradera biogasen så den ska få fordonskvalité. Eftersom matavfallet är rensat så får vi en renare biogas med bättre kvalité, säger Urban Jansson.
Han och va-chefen Jan Lundberg har följt biogasutvecklingen i Boden som tidigt satsade på rötning av avloppsslam och matavfall.
– Vi ser en fortsatt efterfrågan på biogas, framförallt inom tunga transporter och ser även en stor utvecklingspotential i regionen, säger Jan Lundberg.