- Mamma jag kan själv, säger en bestämd treåring. Det är Elias Svedlund från Fagernäs som på egen hand kravlar sig upp i rockarden.
Drar gör gotlandsrusset Matinata från Norrbottens Ponnytravsällskap.
Ellen Nyström, ordförande i ponnytravklubben, leder stoet som snällt skrittar fram med två nöjda pojkar i vagnen.
I år är föreningen på skördefesten för andra gången och förväntningarna är höga.
- Att vara här och låta barn köra och rida har lockat flera nya medlemmar till klubben. Fler vågar komma när det är gratis också, säger Ellen Nyström och rättar till ponnyns pannlugg.
- Det här är jätteroligt, säger Elias Svedlund till kompisen Oliver Spak som - för säkerhets skull - håller en stadig hand om vagnens räcke.
Närproducerat
Bakgrunden till arrangemanget, som i år anordnas för 18:e gången, är en önskan om att lyfta fram produkter som är närproducerade, miljövänliga och hälsobefrämjande.
- Det behövs ökad kunskap om det här. Vi har så enormt fina produkter i Norrbotten, det är det här vi vill lyfta fram och visa folk, säger Gösta Eriksson.
Programmet för de tre dagarna är fullspäckat med allt från modevisning till konst i det gröna.
På plats finns även drygt 185 utställare, vilket är nytt rekord.
- Det känns jättebra. Det har varit mycket att fixa med alla utställare, men nu känns det som att allt är under kontroll, säger Eriksson.
Rökt kött
Gösta Norman och frun Margareta Norman är på plats på mässan för första gången. Tillsammans äger och driver de Akka fisk och vilt som erbjuder köttprodukter rökta på samiskt vis.
- Recepten kommer från Arjeplog. Vi har vår anläggning i Ersnäs och startade för två år sedan, säger Gösta Norman.
Han förklarar att det unika med produkterna är rökmetoden.
Köttet röks i en kåta med öppen eld vilket bidrar till en annorlunda rökkvalité.
- Hemligheten är egentligen att göra det så enkelt som möjligt, säger han.
Många besökare är nyfikna och stannar till i ståndet för att provsmaka renköttet och laxen.
- Trots att vi inte kommit igång med marknadsföring ännu så är efterfrågan stor, säger Gösta Norman och frun nickar instämmande.
Fest igen nästa år
Att intresset för skördefesten bara blir större för varje år som går tror Gösta Eriksson beror på framför allt två saker: med krav på kvalitetsföretag som utställare kommer köpbenägna kunder samt att det faktum att arrangemanget är gratis.
- Vi vill inte stänga ute någon om vårt mål är att få fram ett budskap, nämligen köp närproducerat. Dessutom ligger det i tiden när de som odlar har fått fram sina grödor och kan komma hit och sälja, säger han.
Blir det skördefest igen nästa år?
- Absolut, det finns redan planer. Det går aldrig att lägga ner en sådan här omtyckt mässa.