En av de största - Gunnar Idenstam gästade Boden

Musik av J S Bach, folkmusik och musik ur Riverdance. Överluleå kyrka gästades av konsertorganisten Gunnar Idenstam i helgen. Han har världen som arbetsfält, sin bas i Stockholm och sina rötter i Kiruna.- Jag vill ge folk olika landskap av stämningar.

Foto:

BODEN2008-09-29 06:00
Det var självklart för honom att satsa på en musikkarriär. Via Framnäs folkhögskola, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Konservatoriet i Paris är han i dag en av de stora organisterna i världen.
Tyckte det var häftigt
Han började redan spela piano vid fem års ålder. Hans föräldrar var kyrkliga och han lyssnade tidigt på orgelmusik.
- Jag tyckte att det var häftigt.
Gunnar Idenstam har bjudit på orgelkonserter i flera av Europas katedraler. Han tycker stämningen i dem är fantastisk och fascineras över att befinna sig i samma rum där folk med sina bekymmer har gått i 800 år.
- Jag tycker om att skapa stämningar.
Det gör han både när han komponerar och spelar orgel och folkmusik. Kombinationen har vuxit fram successivt. Han är uppväxt på 1970-talet med folkrocken och tänkte redan som tolvåring att han någon gång ville göra något av det. Men han började med den klassiska repertoaren.
- Man måste lära sig den som ung, för att den är så komplicerad rent tekniskt.
Vid 35-års ålder började han även med folkmusik. Han har lätt för att härma och lärde sig mer om vad folkmusiken går ut på. Gunnar Idenstam började samtidigt dansa folklig dans för att förstå hur man spelar folkmusik.
- Jag tycker om Orsa-polskorna. Det blir en speciellt svävande stämningen av dem.
Gunnar Idenstam menar att barocken och folkmusiken är lika så till vida att de har sitt ursprung i dansen. Men barockens svängiga tradition glömdes bort under 100 år och när den återupptogs på 1800-talet gjorde man den mer klassisk, berättar han.
Själv är han skolad i den franska traditionen, som virtuos, rätt så elegant och impressionistisk, speciellt när han improviserar eller komponerar för orgel.
- Jag har gjort det tonspråket till mitt.
Gunnar Idenstam är obotligt influerad av symfonisk rock och den gamla folkrocken.Kombinationen mellan det genuina och rockens uttrycksmedel fängslar. Han tycker att det är kul med orgel, folkmusik och jojk.
- Jojk har alltid fascinerat mig. När jag var barn umgicks min familj mycket med Lars Pirak och jag hörde honom jojka. Det var jättehäftigt.
Hälsar på då och då
Gunnar Idenstam har världen som arbetsfält och hälsar på då och då i Norrbotten. Han har ett antal projekt på gång.
Han samarbetar med Johan Hedin, som han kallar nyckelharpsfenomen. De ska uppträda i Paris och Budapest snart, delvis med egna låtar. Ett annat projekt genomför han tillsammans med sopransaxofonisten Andy Sheppard. De utgår från medeltidsmusiken och har sin första konsert på franska västkusten i en katedral som firar 800 år. Sedan arbetar han med Lisa Ryberg kring Bach på svenska och ska turnera med trombonisten Christian Lindberg.
Nästa år spelar han tillsammans med flera musiker in Songs for Jukkasjärvi.
Musik som föddes i samband med 400 års jubileet. Han skulle vilja föra ut den musiken i världen eftersom den blev så bra.
Gunnar Idenstam gör saker som ingen annan har gjort. Riverdance tillhör en kategori musik som man aldrig spelat på orgel och därför gjorde han det.
- Den är rolig att arrangera för orgel, liksom Ravels Bolero.
Inte kyrklig - men andlig
Han är inte kyrklig, men andlig och har gått en omväg för att återerövra andligheten. Med andlig menar han att leva och verka i enlighet med sin högre kraft och det kan vara att dra in i Jukkasjärvi kyrka med utrustning för en rockkonsert.
Även om han gör det han gör från hjärtat, så var det lite av en revolt från början när han tog med sig musik in i kyrkan som man inte brukade framför där.
- Jag är uppfostrad i ett strängt religiöst regelverk, som inte var sunt. Så kan det vara i delar av den kyrkliga sfären även i dag. Och det är inte så bra tycker jag. Men mycket annat är bra i kyrkan, det som jag kan sakna är mystiken som finns inom den katolska kyrkan, säger Gunnar Idenstam.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om