En ängel räddade julen

Siv Stålnacke kom som en räddande ängel och gav sin arbetskamrat Monika Johansson ledigt under julhelgen.- Jag är rörd över omtanken. Nu får familjen tillbringa en sista jul i vårt gamla hus, säger hon.

Både kramar och rosor vill Monika Johansson, till höger, dela ut till sin fina hjälpsamma arbetskamrat Siv Stålnacke. FOTO: Kurt Engström

Både kramar och rosor vill Monika Johansson, till höger, dela ut till sin fina hjälpsamma arbetskamrat Siv Stålnacke. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2010-12-23 06:00

NSD hade inga svårigheter att utse en sådan värmande medmänsklig gärning till veckans ros.

Sjuksköterskan Siv Stålnacke på Å-Center jobbar i samma arbetslag som kollegan Monika Johansson under helgskiften.

Monika skickade in en semesteransökan för resten av julhelgen eftersom hon var ledig på julaftonen. Hon hade inte väntat sig avslag eftersom det fanns gott om vikarier.

- Vikarierna var tyvärr redan insatta på andra jobb. Klart att jag blev rejält besviken och trodde det var kört, säger sjuksköterskan.

"Mycket känslor"
Hon hade redan bokat in sina döttrar med makar och fem barnbarn som skulle fira den sista julhelgen tillsammans i huset på Aprikosvägen i Sävast.

- Det är mycket känslor inblandade. Vår familj byggde huset för 34 år sedan när villaområdet var nytt. Nu när barnen är utflugna sedan länge är huset för stort. Vi har precis sålt det.Det finns många fina minnen och det kändes viktigt att få fira en sista gemensam jul i huset innan vi lämnar det för gott, säger Monika Johansson.

När samordnaren och sjuksköterskan Karin Söderberg såg hur ledsen Monika Johansson blev över avslaget frågade hon om någon arbetskamrat kunde tänka sig och rycka in. För Siv Stålnacke var det självklart att ställa upp eftersom hon inte hade några planer för julhelgen. Hon är ensamstående med tre tonårssöner.

- Jag tror inte det bekymrar sönerna att jag jobbar julhelgen. Jag är ju ändå ledig på julafton. Jag börjar inte förrän tre på juldagen så det kändes helt okey, säger Siv Stålnacke.

- Jag tror inte att Siv förstår hur mycket det här betyder för mig. Därför ville jag tacka på ett speciellt sätt. Siv är värd ett fång rosor, säger Monika Johansson.

Hon får också en chans att återgälda den fina gesten. Sista januarihelgen jobbar hon åt Siw Stålnacke som behöver packa resväskan inför sin tre veckor långa utlandsresa.

- Jag åker till Thailand med några vänner vilket jag ser fram emot. Att jag skulle vara julens räddande ängel låter kanske lite för stort.

- För mig betyder bytet inte så mycket, men det känns roligt att det betyder så mycket för Monika, säger Siv Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om