En 90-årig epok kan gå i graven

En träindustris uppgång och fall. Brännbergträ som var byns största arbetsplats har gått i konkurs med en 90-årig historia bakom sig.

Foto: Kurt Engström

BODEN2010-05-22 06:00
Arbetsplatsen har förändrats från starten och betytt mycket för byn och bybornas försörjning.
Första byasågen uppfördes 1918 och anläggningen eldhärjades åtta år senare. En ny byggdes upp och sågningen skedde främst på våren. Sågen hade en storhetstid på 30-talet då bland annat hyvlade varor exporterades till Japan.
1938 övertogs sågen av Domänverket som började tillverka stationära kojor. Under andra världskriget tillverkades också en oansenlig mängd gengasved och kol vid anläggningen i Brännberg.
Fortsatt drift
1962 brann kojfabriken ned till grunden men en uppbyggnad påbörjades omgående. Under 1960-talet minskade dock verksamheten. Trots ett nedläggningsbeslut fattades ett politiskt beslut om en fortsatt drift vid Brännbergs såg. Verksamheten fortsatte till 1973 i begränsad omfattning med sågning och viss vidareförädling.
1980 stod Brännbergs Såg inför ett viktigt vägval och valde trots stora ekonomiska risker att satsa på vidareförädling av det sågade virket. Det byggdes en ny komponenthall, som senare byggdes ut och man satsade på fler torkar.
1988 övertogs sågverket av Malmfältens industri samtidigt som man bytte namn till Brännbergträ AB. Under 1990-talet investerades det i ny teknik för över 30 miljoner, bland annat en ny limpresslinje och limfogsanläggning.
Sex år av förlust
Efter högkonjunkturen så började det gå sämre för träindustrin. Merparten av produkterna som Brännbergträ tillverkat har varit ämnen och skivor till möbelindustrin.
Byaföretaget med 13 anställda har gått i förlust de sex senaste åren.
Tidigare delägarna Tor Öqvist och Birger Isaksson sålde för två år sedan Brännbergträ till riskkapitalbolaget Maltora Ltd på Cypern. För något år sedan sades sex anställda upp.
Företaget har begärt sig självt i konkurs. Denna gång riskerar 13 anställda att förlora jobbet. Just nu står produktionen helt stilla på grund av brist på råvara. Brännbergträ drivs i dag av konkursförvaltaren Bo Andersson och framtiden är oviss.
"Hitta lösning"
Enligt konkursansökan så finns det förfallna leverantörsfakturor till konkursdagen på 220 000 kronor.
Saldot på checkräkningskontot uppgår till cirka 17 000 kronor. Det finns också fakturor som inte förfallit till betalning på 933 000 kronor och personalens majlöner på 255 419 kronor.
- Jag vill inte kommentera vår ekonomi. Den biten sköter konkursförvaltaren. Vi jobbar inte med att lägga ned och sälja ut maskiner utan det jobbas för att hitta en lösning, säger Lars Grahn, som tillträdde som vd i september förra året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om