Emma Andersson på Musikantvägen är talesperson för den grupp boende i Södra Svartbyn som har haft möten med kommunen om infrastrukturkorridoren. Hon upplever inte att kommunen har lyssnat – alls.
– Deras första förslag ligger kvar utan hänsyn till vad de närboende har sagt.
Totalt åtta personer har nu gjort formella överklagningar av detaljplanen som berör infrastrukturkorridoren till det nya stålverket.
– Väg och järnväg kommer jättenära. Han som bor på hörnet får bara 30 meter till järnvägen, säger hon.
De berörda har i dag ett läge i direkt anslutning till naturen, men i och med bygget förändras boendesituationen radikalt.
– Det kommer inte längre gå att ge sig ut i naturen och njuta på samma sätt som vi har gjort med en järnväg och väg emellan. Man går ju inte precis och sätter sig och fikar fem meter från en järnväg. Att kunna återhämta sig i tystnad i naturen – det är sådana värden det handlar om.
Ljudnivån är det värsta, tycker hon.
– Det blir en hög bullernivå med 30 tågrörelser av malmtåg per dygn kombinerat med 350 tunga fordon.
Vad hoppas du att överklagningarna ska leda till?
– Jag hoppas att kommunen ska göra ett omtag och titta på flera alternativ.
Att han ska få en hög vägbank på vardera sida av huset var ingen munter nyhet för Roger Krig som bott i sin egenhändigt byggda villa på Gideons väg sedan 1989.
– Jag vill inte sätta käppar i hjulet för framtiden, men vi som bor här tycker att man har stressat fram beslutet om infrastrukturen och valt den lättaste vägen. Om de istället skulle svänga järnvägen 50 meter senare skulle det ju bli mycket bättre för oss.
Han ifrågasätter också att kommunen har tagit mer hänsyn till fridlysta orkidéer i skogen än till de boende.
– Tydligen tar de en extra sväng för att inte gå över orkidéerna, men då kommer järnvägen närmare bebyggelsen istället.
Så du känner att man värderar orkidéerna mer än människorna?
– Jo, precis.
Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig vid kommunen för Boden Industrial, beklagar att de boende upplever det som att kommunen inte har lyssnat och bedyrar att både medborgardialog och tillgängligheten till handläggarna har varit högt prioriterad i detaljplaneprocessen samt att man utöver det allmänna samrådet har haft ett flertal möten med de närboende.
– En del av de inkomna synpunkterna har tillgodosetts, men lokaliseringen av järnvägsdragningen kunde inte förändras.
En person har dessutom överklagat detaljplanen för själva industritomten.
Han menar att den valda platsen i direkt anslutning till bostadsområdet i Norra Svartbyn är "fullständigt olämplig" och att handläggningen är bristfällig, felaktig och kringgår regelverk och lagstiftning, "allt för att rädda den tänkta industrietableringen". Han avböjer att ställa upp i en intervju.