Ella Fitzgerald i tur att hyllas av Bodens storband

Förra året skulle Ella Fitzgerald ha fyllt 90 år. Nu hyllar Bodens storband henne i två konserter, som har rubriken "A tribute to Ella Fitzgerald".- Jag har alltid gillat Ella. Hon hade ett fint sound och var duktig på att improvisera, säger Rune Lindstedt, bandledare.

Foto:

BODEN2008-10-08 06:00
Ella Fitzgerald var en av de största sångerskorna inom amerikank jazz- och populärmusik. Hon inledde sin karriär 1935 och hann spela in mer än 200 album - många med sånger av stora kompositörer som Richard Rogers, Lorenz Hart, George Gershwin och Cole Porter.
Vann 13 Grammys
- Man kan säga att Ella spelade med alla stora jazznamn under sin karriär. Från Louis Armstrong och framåt, säger Åke Sundberg, den drivande kraften bakom konserten.
Hon vann också 13 Grammys vilket är mer än någon annan musiker gjort och kallades för "The first lady of jazz". Hon har också fått ett torg uppkallat efter sig i födelsestaden Newport News, Virginia.
Åke Sundberg har för övrigt ett speciellt minne av Ella Fitzgerald. Han har varit med och ackompanjerat henne.
- Det var i mitten på 70-talet. Jag spelade med en dixiegrupp som tog emot artister till Umeås jazzfestival på flygplatsen. Vi spelade "All of me" och plötsligt klev Ella fram och började sjunga. Det var läckert.
Stort intresse
Det är tredje året i rad som Bodens storband gör konserter med gamla stjärnor från förr som tema. För två år sedan var Count Basie i fokus och i fjol var det Frank Sinatra.
- Tanken var att köra bara ett år. Men intresset har varit så stort att vi kommit tillbaka varje år, berättar Åke Sundberg.
Bandet är en blandning av gammalt och nytt. Många är hemvändare och Rune Lindstedts kolleger från tiden inom militärmusiken.
Konsertens vokalist är också en hemvändare, Elisabeth Melander. Hon sjöng även för två år sedan och kommer att varva sångerna med berättelser om Ella Fitzgeralds liv.
Hyllning till Domnérus
Det blir också en hyllning till nyligen bortgångne Arne Domnérus, en av de stora inom svensk jazzmusik.
- Vi ska spela en av hans största låtar, "Midnight sun never sets", säger Rune Lindstedt.
Bodens storband i sin helhet: Rune Lindstedt, altsax, klarinett, Nore Sundqvist och Jan Thelin, altsax, Bengt Ek och Anders Lahti, tenorsax, Åke Sundberg, barytonsax. Magnus Ekholm, Per Wretling, Magnus Plumppu och Johan Unéus trumpet. Magnus Puls, Tord Dahlqvist, Tony Andersson och Rolf Lundholm trombone. Bo Karlsson, piano, Anders Unéus, gitarr, Tommy Bäckström, bas, och Kjell Vesterberg, trummor.
Konserterna framförs på Sagabografen den 11-12 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om