Elever presenterade sina projektarbeten

Projektarbete är en kurs i årskurs tre på gymnasiet men kan också ses som en dörr ut mot samhället. Alla arbeten presenterades vid en mässa på Björknäsgymnasiet på torsdagen. Det är brist på blodgivare. - Antalet givare som kommer till blodcentralen har ökat betydligt sedan vi delade ut vår broschyr på stan, säger Emelie Degerman, som är en av tre tjejer på omvårdnadsprogrammet som gjort ett projekt om blodgivning.

Ewa Olausson fungerar som samordnare för projektarbetena. "De flesta är 19 år och de har valt att jobba med idéer som de tycker är viktiga, därför handlar det om framtiden."

Ewa Olausson fungerar som samordnare för projektarbetena. "De flesta är 19 år och de har valt att jobba med idéer som de tycker är viktiga, därför handlar det om framtiden."

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-04-19 06:00
Utanför entrédörrarna hade fordonsprogrammets elever sin utställning. Magnus Bäckman har renoverat en Ferguson Grålle, en traktor av årsmodell 1955. Han har inte hållit räkning på antalet timmar han lagt ner.
- Det är pappas traktor. Han har haft den i minst 25 år. Han har hjälpt till lite grann också.
100 projekt
Hela foajén på Björknäsgymnasiet var fylld med utställare som trängdes vid borden. I Björksalen underhöll musikgymnasiet med valda nummer från en turné bland högstadieskolorna i fyrkanten. I den andra aulan, Sesam, visades filmer och hölls föreläsningar.
Mer än 300 elever har arbetat med cirka 100 projekt, i grupper eller enskilt. Kursen är obligatorisk och omfattar 100 timmar, oftast i årskurs tre.
Tatjana Bergdahl, Jenny Hagberg och Emelie Degerman på omvårdnadsprogrammet ville sprida kunskap om blodgivning och tog kontakt med blodcentralen på Björknäs vårdcentral, där de fick information för att utforma en broschyr som de delade ut på stan.
Blod är färskvara och kan bara lagras i sex veckor. Blod behövs bland annat vid stora brännskador och blödningar, till preparat för blödarsjuka och vid cancerbehandlingar.
- När man lämnar blod är man med och räddar någons liv, säger Jenny Hagberg.
"Snåla kåken"
Byggprogrammet gör sitt projekt i form av ett elevbygge på bostadsområdet Maran på Sävastön. Projektet går under namnet "Snåla kåken" eftersom värmen hålls mycket längre än i vanliga hus. Eleverna har själva gjutit grundplattan och anlagt rör och golvvärme. Husblocken byggde de i en fabrik och fraktade på lastbil till Sävast.
- Det är ju roligt och en stor erfarenhet jag kommer att bära med mig hela mitt liv, säger Emil Kvickström, en av elva som jobbat med projektet.
Linn Johansson på teknikprogrammet har använt sina kunskaper i datoriserad design och tagit bilder till en kokbok som hon gjort tillsammans med kompisen Terese Lindström på hotell- och restaurangprogrammet.
- Vi tycker båda om mat och ville göra en kokbok med ganska enkla rätter för ungdomar och studenter. Det är mat som vi själva tycker är god och har lagat, säger Linn Johansson.
Kakling av badrum
Med kokboken ska det vara lätt att sätta ihop en trerätters meny. Bland rätterna finns croque monseiur och västerbottenspaj.
Andra projekt är kakling av badrum och kök, hur elbilar används och hur de behöver utvecklas, anläggning av fiskdamm och sånglektioner för barn.
- Högskolor och universitet efterfrågar elever som kan arbeta i projekform och då vill vi att de ska få chans att lära sig det, att klara de olika faserna men också att kunna revidera en projektplan, för det går ju inte alltid som man tänkt sig, säger Ewa Olausson, som fungerar som samordnare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om