Elever från flera länder förenas mot mörka krafter

Föreställ dig ett jämställt Europa med mänskliga rättigheter, tolerans och empati. Det jobbar nu elever från fem olika länder på tillsammans med elever på Björknäsgymnasiet. ”Det finns så mycket fördomar”, säger Veronica Lindsköld, elev.

GENUS. Med perspektiv på genus. Veronica Lindsköld, David Islam, Luca Sgroi, Camille Patru, Moa Engström och Andrei Calvocoresov.

GENUS. Med perspektiv på genus. Veronica Lindsköld, David Islam, Luca Sgroi, Camille Patru, Moa Engström och Andrei Calvocoresov.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-02-01 21:12

Tillsammans med flera länder i Europa bedriver skolan två partnerskapsprojekt, Imagine och Tradition. I ett allt oroligare Europa är syftet med projekten att motverka främlingsfientliga strömmar och arbeta för det som förenar. Nyckelorden är jämställdhet, mänskliga rättigheter, tolerans och empati. Programmen i Boden som är involverade är restaurang- och livsmedel samt estetiska.

I Imagine deltar fem andra länder; Kroatien, Italien, Frankrike, Spanien och Rumänien. I Tradition deltar Rumänien, Ungern och Portugal och inom ramen för det arbetar deltagarna med det som förenar och skiljer länderna åt kring bland annat mat och högtidligheter.

–  Inom kristendomen får vi in katolsk, ortodox och protestantisk inriktning, säger Jan Lindberg, lärare i religion, historia och samhällskunskap.

I veckan är deltagarna i Imagine på besök och naturligtvis står ett besök på Jokkmokks marknad på programmet. Sammanlagt deltar 55-60 elever, lärare från länderna och gymnasiet i Boden, även några elever som går språkintroduktion deltar.

– Temat för besöket nu är genusperspektiv, säger Jan Lindberg, som tillsammans med kollegan Kristina Bergdahl är koordinator för projekten.

Läs mer: Hon fick priset för bästa jämställdhetsarbete

– Kristina var en av de första som vann priset för bästa jämställdhetsarbete i Norrbotten, säger Kathrun Magito, rektor, som stöttar projektet helhjärtat, eftersom hon sett hur stor betydelse det har att mötas över gränser.

– Det ger eleverna erfarenheter och förståelse, som de inte kan få någon annanstans.

Eleverna har förberett sig och jobbar sedan tillsammans i olika workshops, som varje land håller i, där man redovisar resultatet av arbetet. Men det ingår också andra aktiviteter. Dessutom har man satt ihop en internationell kör som ska ha en avslutningskonsert på fredag i Björksalen.

Ana Huzjak från Kroatien är huvudkoordinator.

– Jag tycker att det är ett bra projekt. Jämställdhet och allas lika värde oavsett religion, ursprung, språk, funktionshinder eller minoritet är viktigt.

Det är första gången hon är i Sverige. Hon tycker det är spännande och vackert. Hon konstaterar också att utbildningssystemet är helt annorlunda .

– Jag är imponerad av hur skolan fungerar. I Kroatien jobbar vi inte på samma sätt. Där får skolan inte kosta lika mycket pengar. Vi har hälften av vad ni har tillgång till här. Lärare och elever gör saker tillsammans på ett annat mer avslappnat sätt. Jag upplever att eleverna här känner sig trygga i skolan, att de kan vara den de är och bli accepterade, säger Ana Huzjak.

David Islam från Kroatien säger att vistelsen i Boden hittills varit en uppfyllande erfarenhet.

– Vi har varit här två dagar, men det känns som en vecka. Vi gör så mycket och jag är så nöjd. Vi lär oss mycket, men jag har också åkt skidor för första gången i livet och ramlade tre gånger.

– Du klarade dig bra, säger Veronica Lindsköld, som tycker projektet är jättebra både för egen del och alla andras.

– Vi lär oss mycket om varandras kulturer. Det är så mycket man tror sig veta. Genom att träffas och prata om jämställdhet och om lagar i olika länder så får man veta mycket om var länderna står.

David Islam tillägger att deltagarna kommer från så lika miljöer och tycker det är roligt att jämföra kulturer. Han tycker allt varit bra, men framför allt den sociala gemenskapen.

Eleverna har en gemensam Facebook-grupp och projektet kommer fortgå till 2018. Länderna ska hinna besöka varandra under tiden. När de är på besök bor de i värdfamiljer, vilket ger en helt annan möjlighet att få en inblick i vardagslivet jämfört med en semesterresa.

Anna Morin är en av de lärare som jobbar med den internationella kören säger att det är en rolig samarbetsform att göra tillsammans.

– Det är alltid roligt att samlas kring musik.

På avslutningen ska kören bland annat framföra Imagine till ett specialskrivet arrangemang av Hans Östlund och Håkan Wyöni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!