Ekomat receptet för att locka fler elever

- Det är dags att ta makten över maten och veta vad vi serverar på tallriken, säger Kenneth Winblad von Walter, restauranglärare.

Restauranglärarna  Jonas Andersson, Kenneth Winblad von Walter, Elisabeth Steen och Erik Måneld, Ekokockars tävlingsledare, som lärde ut ekokraven till skolpersonalen och restaurangeleverna.FOTO: Lena Leffler

Restauranglärarna Jonas Andersson, Kenneth Winblad von Walter, Elisabeth Steen och Erik Måneld, Ekokockars tävlingsledare, som lärde ut ekokraven till skolpersonalen och restaurangeleverna.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-11-23 06:00

Björknäsgymnasiets hotell och restaurangprogram satsar på tävlingen Unga ekokockar och på att bli kravcertifierade.
Björknässkolans restaurangprogram satsar på modern bra mat med lokalt producerade, ekologiska råvaror.

Skolan hoppas också att få bli en av åtta kravcertifierade skolor i landet med en ekoprofilering. Ekokockars tävlingsledare Erik Måneld besökte på tisdagen skolan för att utbilda elever och lärare i ekologiska krav.Cerifieringen sköts av Aranea och Hushållningsällskapet.

Profilering
- Jag tycker det är fanastiskt med ekomat. Vi börjar verkligen ändra våra inköpsvanor och tänka på vad vi stoppar i oss, säger restauranglärare Elisabeth Steen.

- Boden profilerar sig ju som en miljökommun och restaurangprogrammet följer den linjen. Vi har nya lokaler och jobbar redan i dag miljösmart, säger Winbland von Walter.

- För att bli miljöcertifierade så ska programmet användas sig av minst 25 procent eller 15 ekologiska basprodukter i sin matlagning, säger Erik Måneld.

För andra gången deltar också Björknäsgymnasiet i lagtävlingen Unga ekokockar, en lagtävling med tre elever i varje lag som riktar sig till årskurs två på gymnasieskolans hotell- och restaurangprogram. Tävlingen genomförs i tre etapper; receptomgång, regionfinaler och riksfinal och omfattar förrätt, varmrätt och dessert, varav förrätten skall vara vegetarisk.

Siktar på final
- Det här året ska vi ta oss till final. Under våren ska recept på alla tre rätter, komponerade efter den givna varukorgen, vara inlämnade,säger Winblad von Valter.

Enligt honom ligger det i tiden att ungdomar visar större intresse i hur djuren blir behandlade innan de hamnar på tallriken.

- Vi pratar också om ekologiskt gödsel när man odlar grönsaker. Att ha certifierad kockutbildning är också ett sätt att sälja in utbildningen. Det är många som visat intresse för den möjligheten när det varit intag av nya gymnasieelever, säger Winblad von Valter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om