Deras dotter kräver ständig tillsyn. Eija Winblad von Walter som har en medfödd hjärnskada har ingen egen rörelseförmåga och en väldigt begränsad kommunikation. Sedan två år tillbaka har femåringen haft en assistent nästan dygnet runt. Den 5 november förändrades allt. Då fick familjen beskedet av Eijas LSS-handläggare på Bodens kommun att man drar in all hennes assistans med omedelbar verkan. Ansvaret läggs istället helt på staten genom Försäkringskassan. Vilket gör en markant skillnad trots att hjälpbehovet är densamma.
Bodens kommun har i mars i år beviljat Eija sammanlagt 154 timmar i veckan med vaken natt till att ett halvår senare hålla med Försäkringskassans bedömning om 84,5 timmar samt sovande jour.
– Har kommunen ingen tilltro och stolthet i sin egen bedömning. Jag tolkar det som ett sätt för kommunen att spara pengar. Det är en kostsam insats att ha assistans men det är också en rättighetslag.
Eijas pappa Mattias tycker det är anmärkningsvärt att kommunen kan ändra sig från att anse att Eija behöver tillsyn på natten till att gå med på Försäkringskassans linje att hon behöver ingen tillsyn på natten.
– Vår dotter behöver vändas på natten och får ofta epilepsianfall som påverkar andningen. Då går det inte att ha en personal som inte är vaken hela natten. Det känns som en stor rättsosäkerhet om kommunen kan "höfta" med sina bedömningar i en sådan stor omfattning vilket påverkar en persons liv och rättigheter totalt, säger pappan Mattias Winblad von Walter.
Genom insatsen på 84 timmar per vecka anser Försäkringskassan att Eija uppnår jämlika och goda levnadsvillkor.
– Eija är som ett spädbarn fast hon är tyngre i dag. Hon har ingen huvudkontroll så man måste se upp så man inte tappar greppet om hennes huvud då hon kan bryta nacken. Vår dotters epilepsi har även förvärrats. Vi anser att det här är frågan om ett mycket ingripande beslut som får stora konsekvenser för Eijas möjligheter att vara tillförsäkrad goda levnadsvillkor.
Av utredningen i målet framgår också att Eija sammantaget har särskilt stora funktionshinder som i sin tur medför omfattande hjälpbehov.
– Utredningen ger snarare stöd för att hjälpbehovet har ökat i och med att föräldraansvaret har minskat samtidigt som vår dottern blivit större och tyngre. Det medför att vissa moment är mer tidskrävande än tidigare, säger pappan Mattias Winblad von Walter.
Han tycker därför att försäkringskassans beslut om assistans inte automatiskt kan medföra en rätt för Bodens kommun att dra in hela den beviljade kommunala assistansen.Familjen Winbland von Walter har därför överklagat till förvaltningsrätten och begärt att kommunens beslut ska upphävas. Man vill ha rätt till Eijas tidigare 154 timmar personlig assistans.
"Den enskilda i detta fall vår dotter ska kunna lita på att beslut till hennes fördel gäller och inte plötsligt kan komma att ändras. I dag finns ett giltigt kommunalt beslut till den 31 mars 2021. Enligt en förvaltningsrättslig princip kan gynnande beslut inte återkallas. Vissa undantag kan emellertid göras, men nämnden har inte i sitt omprövade beslut motiverat varför förutsättningarna att göra det helt plötsligt är uppfyllda. Det ska nämnden göra", skriver föräldrarna i sin överklagan.
Eftersom familjen även trodde att deras gamla beslut gällde ansökte man därför inte hos kommunen om ytterligare assistanstimmar.
– Vi frågade handläggaren vid ett möte i somras hur det skulle bli med assistansen med anledning av förskola och försäkringskassans beslut. Kommunen meddelade vid det mötet muntligen att de skulle täcka upp för de timmar som Försäkringskassan inte hade beviljat. Det vägrar man kännas vid i dag, säger Eijas pappa.
En domstolsprocess kan dock dra ut på tiden därför har även familjen begärt inhibition. Om rätten går med på det, vilket oftast sker om domen går i den klagandes favör, så innebär det att nuvarande assistans inte påverkas tills det slutliga beslutet är fattat.
– Vi anser också att ärendet ska återförvisas till Bodens kommun på grund av allvarliga brister i handläggningen.
I överklagningen tas även upp den enskildes rätt enligt LSS-lagen, eller lagen om särskild stöd och service för vissa funktionshindrade. Lagen säjer att den enskilda muntligen ska informeras och få lämna uppgifter inför nämnden.
– Det fick vi veta efter beslutet var fattat. Kommunen har inte heller gjort något nytt hembesök, eller gett oss möjlighet att lämna in nya läkarintyg eller uppgifter kring Eijas hjälpbehov, säger Mattias.
I slutet av november månad upphör den kommunala ersättningen för assistansen. Idag känns familjens Winblad von Walters framtid väldigt oviss.
– Jag och Eijas mamma håller just nu på att pussla ihop våra arbetstider för att kunna ta hand om vår dotter. Jag jobbar skift medan min fru har kontorstid. Med det stöd vi hade tidigare kunde hela familjen fungera ”normalt”.
– Det kommer inte vara möjligt med heltidsjobb om man inte kommer på att Eija inte ska bo kvar hemma. Det är absolut inget som vi vill. Vi vill ha vår dotter hos familjen. För kommunen kan det ju inte heller vara ekonomiskt hållbart att ge Eija en boendeplats. Då måste hon också ha personal dygnet runt. Som man i dag vägrar ge henne, säger Mattias Winblad von Walter.