Eget parti bästa alternativet för familjen Pettersson

Familjen Pettersson har ofta diskuterat politik på släktmiddagar och erkänner att de inte alltid varit överens. Nu kanske det blir annat ljud i skällan när politikern Anders Pettersson, sonen Nils och svärdottern Evelina gått med i samma parti Bodenalternativet. "Vi har nog lättare att hålla sams här", säger Anders Pettersson.

De tar ett politiskt steg i taget. Nils och Evelina Pettersson är nybörjare i politiken medan Anders Pettersson har varit med några år i kommunpolitiken.

De tar ett politiskt steg i taget. Nils och Evelina Pettersson är nybörjare i politiken medan Anders Pettersson har varit med några år i kommunpolitiken.

Foto: Lena Leffler

BODEN2019-05-03 15:29

Vi träffas i Anders och hustrun Gunlög Petterssons hem i Norra Svartbyn. Föräldrahemmet, där familjens fyra barn växte upp, ligger bara ett stenkast bort. I dag har huset övertagits av sonen Tomas som är gift med Evelina. När Anders ska beskriva familjens fritid så pratar han varmt om deras engagemang i föreningslivet.

– Just engagemanget i olika ideella sammanhang har varit jätteviktigt. Det har också våra barn och Evelina mer eller mindre tvingats in i, säger han, och ler.

Det var ett stort steg när han som kristdemokrat valde att lämna sitt parti i fjol våras.

– Jag hade tappat samhörigheten genom högerpopulismen som kommit in i partiet.

I samma veva uteslöts också fullmäktigekamraten Inge Andersson från sitt parti. Istället blev båda partikamrater när idén om att bilda ett lokalt parti dök upp.

– Det var väl influenser från alla möjliga håll som bidrog till partistarten. Vår yngste son Gunnar, engagerad miljöpartist i Uppsala, var en av dem som drev på nästan mest. Han tyckte det är klart att vi måste göra det, säger Anders Pettersson.

Inför valet 2018 fick partiet ihop 21 namn. Ett flertal hade inte hållit på med politik tidigare.

– Ja, men för oss andra mer rutinerade så kändes det som en nytändning, säger Anders Pettersson.

Några nya är sonen Nils och svärdottern Evelina.

– Under våra middagar har vi inte alltid hållit med varandra i alla sammanhang. Men ingen av dem behövde betänketid när jag frågade, säger Anders.

– Min pappa har tjatat länge om att jag borde engagera mig politiskt. Det jag uppskattar mest är det driv och engagemang som politiker har för sin kommun, säger Nils.

– Jag tipsade min svärfar redan för tio år sedan att om han skulle lämna sitt gamla parti skulle jag engagera mig i ett nytt politiskt parti. När frågan kom var jag redo och dessutom hade våra barn blivit större.

Evelina Pettersson jobbar som lärare på Fria Emilia årskurs 6-9.

– Jag är intresserad av samhällsfrågor i allmänhet och tycker som lärare att det är ett jättebra sätt att vara med och påverka framtiden. Det känns också kul att få jobba med frågorna som politiker, säger Evelina.

Hon insåg under valrörelsen att alla som är politiskt intresserade kan bidra på olika sätt.

– Alla behöver inte ta debatten i fullmäktige. Man kan gå med i ett parti och engagera sig utifrån det man kan och det tycker jag har varit bra. Medborgardialogen är viktig, säger hon.

Bodenalternativet kom in i Bodens kommunfullmäktige och Nils fick en plats som ersättare i kultur-, fritid- och ungdomsnämnden och Evelina i utbildningsnämnden.Själv räknade Nils inte med så snabb ingång i politiken.

– Nej, för jag är ganska engagerad i friidrott som ledare och tränare. Våran familj har också tre småbarn, säger han.

Nils gillar Bodenalternativet för att alla jobbar tillsammans.

– Vi tänker mer på vad som är bra eller dåligt och mindre på om det kommer från vänster eller höger, säger Nils.

Själv har Evelina som ersättare i utbildningsnämnden varit på alla sammanträde utom ett.

– Ska man hänga med i resonemanget är det bra med hög närvaro. Som ung och oerfaren kan man lätt hamna utanför debatten. Men jag är ganska frågvis och ställer en del frågor. Som lärare vet jag också

hur viktig den politiska styrningen är så att det fungerar bra i skolan vilket gynnar eleverna, säger Evelina Pettersson.

Båda tycker att det politiska arbetet varit bättre än de själva trott från början.

– Gruppmötena är ett riktigt bra forum för mig själv eller för andra som är oerfarna i politiken. Det har också varit en styrka att vara två i samma nämnd när vi är nya som kan stötta varandra under mötena. Jag har även fått mer respekt för varför vissa ärenden tar tid. Det är ju en process med alla handlingar som ska tas fram, säger Nils Pettersson.

Han vill se fler som inspireras av Pippi Långstrumps citat: "Det här har jag aldrig gjort tidigare, så det är jag säkert bra på."

– Det är ju inte den inställningen man har själv. Utan det brukar mer vara att det här har jag inte gjort tidigare, så det blir lite svårt. Så man kanske borde ha lite mera Pippi Långstrump-inställning överhuvudtaget i livet, säger Nils Pettersson.

Evelina hoppas att fler unga människor ska våga sig in i politiken. Det kan alla politiska partier hjälpa till med.

– Det tror jag var avgörande för att jag själv ville engagera mig. Kanske att någon säger " du har det som krävs eller kom igen vi behöver dig". I dag sitter nog många och väntar för man tror att man inte har kompetensen som krävs, säger Evelina.

Släkten Pettersson tycker att det fungerat fantastiskt bra på partiets gruppmöten.

– Då är vi 20-25 personer som träffas och får input från alla håll om det är något som man särskilt pratar om i kommunens verksamheter. I början fick vi väl hålla en del möten mer i utbildningssyfte hur man gör ett yrkande i någon fråga. Vilket beror på att vi har nya människor i ett nytt sammanhang. Jag tycker ändå att Bodenalternativet kommit en bit på väg men vi har fortfarande en del att gnugga vidare på, säger Anders Pettersson.

Familjen Pettersson

Pappa Anders 61 år, och mamma Gunlög, 66 år. Sonen Nils 38 år, hans hustru Marisa 37 år, barnen Torsten, 8 år, Lillian 6 år och Edwin 3 år. Sonen Tomas,36 med hustrun Evelina och barnen Måns,9, och Saga,6. Erik, 35 år och Gunnar 28 år. Alla bor i Boden utom Gunnar som bor i Uppsala.

Gemensamma och viktiga intressen: Familj och släkt, engagemang kring samhällsfrågor, politik, föreningsliv med frikyrka, idrottsförening och föreningen för personer med funktionsnedsättning, släktgården i Svartlå och brädspel i olika former.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om