Efter M-raseriet – kommunchefen svarar

Rigmor Åström (M) blev mycket upprörd när hon av presidiet i tekniska utskottet blev stoppad att ställa frågor till tjänstemännen. Så här säger lagen.

Mats Berg, kommunchef i Bodens kommun.

Mats Berg, kommunchef i Bodens kommun.

Foto: Lena Tegström

Boden2020-04-30 15:00

I lagens mening är alla lika som begär ut handlingar och vill ha svar på frågor. Majoritetspolitiker, oppositionspolitiker, allmänhet och journalister har samma rättigheter. En offentlig myndighet kan så att säga inte välja vem de besvarar.

Motiveringen till presidiets hantering av Åströms frågeställning var att arbetet med att besvara den likställdes med en utredning och att oppositionen inte kan starta egna utredningar.

Vem bestämmer hur mycket tid det får ta?

– Vi har lagstiftningen att förhålla oss till. Vi ska ge snabb och korrekt service till alla som efterfrågar den, säger Mats Berg, kommunchef.

Även i coronatider?

– Vi är inne i en extraordinär situation där vi styr och leder kommunen på ett helt annat sätt än vi gör annars. Nu är det ett väldigt nära samarbete mellan förvaltningarna för att vi inte ska vara så sårbara.

Mats Berg säger att det självklart påverkar möjligheterna att ge myndighetsservice, men att de gör sitt yttersta för att klara kraven.

Han har jobbat inom offentlig sektor sedan slutet av 80-talet och är skolad i att om någon vill ha ut något så lägger man allt annat åt sidan.

Ytterst bedömer förvaltningscheferna resursåtgången som krävs. Tycker hen att det blir för mycket måste hen gå till ansvarig politiker och förklara att tjänstemännen inte har tid och av vilka skäl.

– Grunden är att tjänstepersonerna är till för oppositionen likväl som för majoriteten. Under förutsättning att det inte krävs utredning, ska Rigmor självklart få ett skyndsamt svar. Hur det förhåller sig i detta specifika fall kan jag dock inte uttala mig om, säger Mats Berg.

Får det kosta hur mycket som helst?

– Nej, det måste finnas någon rimlig gräns.

Därför har kommunen nu tagit fram ett förslag som förändrar hanteringen av medborgarförslag. Dessa tar sammantaget mycket tid att bereda och varje ärende kostar flera tusen kronor i tid och administration.

– I grunden handlar det om; för att kommunen ska behandla ett medborgarförslag ska flera medborgare ställa sig bakom det, säger Mats Berg. 

Han har samtidigt fått uppdraget att se över ledningsorganisationen i syfte att spara in på administrationen. 

– Det är klart, ska vi minska på administrationen enligt de direktiv som jag har fått, så kommer det att påverka möjligheten att ge snabb service. Det vore naivt att säga något annat, säger Mats Berg. 

Så säger lagen

Myndigheternas serviceskyldighet, enligt förvaltningslagen.

Varje myndighet ska lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen ska lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.

Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

Om någon enskild av misstag vänder sig till fel myndighet, bör myndigheten hjälpa honom till rätta.

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!