Kristina Myhr Eriksson säger att kommunen förrförra veckan tog upp det här med landstingsledningen.
– Redan då kom vi överens om att titta på det här tillsammans. Så det finns en plan för hur vi ska hantera de här frågeställningarna.
Hon uppger att hon förra tisdagen hade ett möte med bland annat socialchefen i Bodens kommun.
– Vi har kommit överens om att vi ska ta fram fakta. De ifrågasätter om vi från sjukhusets sida anmäler patienter utskrivningsklara för tidigt. Vi anser att våra medarbetare gör korrekta bedömningar av när patienterna är utskrivningsklara. Om kommunen har synpunkter på hur vi arbetar måste vi sätta oss ner och diskutera det, säger Kristina Myhr Eriksson och tillägger att hon vill reda ut det här så snabbt som möjligt.
Hon uppger att med den situation de har på sjukhuset med brist på vårdplatser så är det viktigt för dem att ha rätt patienter i sängarna, det vill säga de som behöver sjukhusvård.
– Därför måste vi planera för utskrivning och se till att patienten får de bedömningar som behövs så fort som möjligt under vårdtiden, så att man kan planera så att de kan komma hem.
Är det så att ni är så effektiva i er planering och att ni därför kan vara för snabba med att boka in möten som ni sedan får avboka?
– Jag skulle inte vilja säga det, säger Kristina Myhr Eriksson.
Vad skulle du vilja säga?
– Att det är viktigt att vi så snabbt som möjligt skaffar oss en uppfattning om vilka behov en patient har inför att den ska skrivas ut så att vi har ett bra underlag för en vårdplanering.
Vad kan det bero på om det är så att sjukhuset i större utsträckning avbokar vårdplanering och hemgångsdatum?
– Det kan vara så att patienten har blivit sämre. Det kan vara så att en patient faktiskt ligger inne och blir vårdplanerad, men blir kvar länge på avdelningen för att man inte har kunnat ordna de insatser som patienten behöver i hemmet. Och i väntan på det så kan patienten få en lunginflammation eller urinvägsinfektion, bli sämre och kan inte åka hem som det var tänkt från början. Det är risk för patienter att ligga kvar länge på sjukhus.
För att?
– Det är inte en bra miljö för gamla. Det här handlar ofta om gamla personer, som kan vara förvirrade, som kan ramla, som kan få infektioner. Det är alltid bättre att vara i hemmiljö, säger Kristina Myhr Eriksson.
Hon tillbakavisar kommunens påstående att sjukgymnaster och arbetsterapeuter i högre utsträckning inte hinner träffa patienterna före hemgång.
– I vart fall när det handlar om närsjukvården och geriatriken, det vill säga vård av gamla, så gäller inte det. Där har vårdtiderna inte blivit kortare och alla som behöver får en bedömning av sjukgymnast/arbetsterapeut.