Fredagarna på skolan är veckans höjdpunkt

Efter nästan ett helt år med distansundervisning får eleverna på musikgymnasiet i Boden undervisning en dag i veckan på skolan. Det är veckans höjdpunkt.

Julia Järnberg, Emmy Mörk Lundberg, Alexander Rodensjö, Elias Alm och Julia Frööjd har saknat varandra under den långa tiden med distansundervisning.

Julia Järnberg, Emmy Mörk Lundberg, Alexander Rodensjö, Elias Alm och Julia Frööjd har saknat varandra under den långa tiden med distansundervisning.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-02-19 19:02

Det är fortfarande glest i korridorerna på Björknässkolan, men det är ändå många fler elever på plats än för en månad sedan. I soffan i estetkorridoren sitter några av dem. De njuter av att få vara tillsammans igen.

– Det är skönt. Man har saknat kompisarna, att sitta här i soffan och umgås och det har varit svårt att ha musikämnena hemma, säger Alexander Rodensjö.

– Fredagen är den dag man väntar på. Veckans higlight, säger Elias Alm.

I snart ett år har de nästan enbart haft distansundervisning med undantag för några veckor i början av höstterminen. De har kämpat för att försöka hålla koncentrationen, motivationen – och betygen – uppe, men det har inte varit enkelt.

– Skolan har löst det på det bästa sätt som går för att vi elever ska ha det tryggt och bra, men så klart har det varit tufft. Inlärningsprocessen går så mycket enklare när du är här, det är lättare att få stöd, säger Julia Järnberg.

– Jag tycker det har varit ganska jobbigt faktiskt. Jag har aldrig riktigt insett förut hur viktig den sociala biten av skolan är, säger Julia Frööjd. 

De tror att det har gått bättre för dem som idrottar på fritiden och ändå träffar folk.

– Att bara vara hemma i samma rum, samma hus – man blir lite smått tokig av det, säger Julia Järnberg.

Björknässkolan följer Folkhälsomyndighetens restriktioner – 20-80 procent av undervisningen får ske på skolan. 

– Vi har utgått framförallt från elevernas behov och vilka ämnen det är viktigast att ta in dem till, säger rektor Ewa Olausson.

Många har upplevt det jobbigt med distansskolan, berättar hon.

– Ju längre tiden går desto mer ser vi att det finns elever som behöver struktur och hjälp att stiga upp på morgonen. Nu har vi gjort det obligatoriskt att slå på kameran för att de inte ska bli liggande i sängen.

Riskerar de att få sämre betyg och kunskaper än andra år?

– De får färre möjligheter att visa att de uppnår målen. I ett klassrum kan läraren bedöma den muntliga biten och även andra delar kontinuerligt. Och när det är tungt är det kanske det sociala som motiverar att man orkar gå till skolan och göra sitt jobb.

I våras var det fler än vanligt som fick F i kurserna. De får chans att läsa upp betygen. Men de som får E istället för A, B eller C kan inte göra något för att höja betygen.

– Vi tror att det riskerar att blir fler F i vår också, om inte eleverna får vara mer i skolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!