PG Råberg, som han allmänt kallas, och hans fru Marianne Råberg har dukat ett bord med härligt fika, och skivor, affischer, programblad och annat material från en 75 år lång karriär.
PG har komponerat marscher för militärorkester, tonsatt dikter, komponerat och arrangerat folkmusik, komponerat sagomusikaler och gjort ett tusental arrangemang för bland annat blåsorkestrar, symfoniorkestrar, underhållningsorkestrar, kammarensembler, dragspelsensembler och dansband.
Hans kompositioner och arrangemang har blivit vida spridda.
- Min marsch Stratos, komponerad för F 21, har fyra år i rad spelats av 85-mannaorkestern Capitol Pops Concert Band i Sacramento i Kalifornien. Det handlar om ett årligt arrangemang där alla andra inslag utom mitt bytts ut för varje år, säger PG Råberg glatt och visar ett programblad där han står som kompositör bredvid bland andra George Gershwin och Duke Ellington.
I bokhyllan står ett fint bordsur som han har fått i present av Capitol Pops Concert Band. Han har också valts till hedersmedlem och fått bandets jacka och mössa.
The Flutations heter en grupp kvinnliga flöjtister i San Diego som han har skrivit musik för.
- Det har sin bakgrund i att en amerikansk flöjtist en gång var utbytesstudent i Luleå.
Skriver sagor
Just nu arbetar han med en ny barnmusikal och kyrkokonserter.
- Barnmusikalerna har sin grund i att Marianne arbetade som dagbarnvårdare och bildade dagbarnvårdarnas musikgrupp, DBV:s musikgrupp. Jag skriver sagorna, komponerar musiken och målar bilder till musikalerna. De framförs sedan av DBV-orkestern, det vill säga Dagbarnsvårdarnas musikgrupp med flöjt, klarinett, fagott, gitarrer, dragspel, basgitarr och dessutom en sångare och en berättare. Målningarna projiceras på en stor filmduk.
Han visar de charmiga målningarna som han har samlat i pärmar och berättar om hur han lärde sig måla när han var fem-sex år.
- Det var en tant som hette Ester Haag som bodde nära oss i Boden som lärde mig. Hon och hennes man hade inga egna barn. Hon tyckte att jag var så söt och fick låna mig. Ester målade själv, säger han och visar en tavla målad av tant Ester.
Har fått staty
Han visar affischen till musikalen "Tomten som försvann" som har blivit en succé och som framförs inför varje jul.
- Tomten blir fångad av vargar, men de är snälla med honom och allting slutar lyckligt. Alla mina barnmusikaler slutar bra.
"Taveltjuvarna" heter en annan av hans barnmusikaler. Den bygger på en verklig tavelstöld.
- Bovarna gömmer tavlan i ett björnide, säger PG.
Han visar en staty i papier-maché som han har fått för sin barnmusikal "Stadsmusikanterna i Bremen" som bygger på en saga med samma namn av Bröderna Grimm.
- Statyn föreställer åsnan, hunden, katten och tuppen som det handlar om. Avsändare är en professor på Ashford-universitetet i Iowa.
PG Råberg komponerar just nu också musik till kyrkokonserter.
- Det blir julkonserter i Råneå, Hertsön och på Brändön.
PG Råberg var chef för Regionmusiken i Norrbotten och Västerbotten som för Norrbottens del så småningom övergick i Norrbottensmusiken.
Som anställd hade han naturligtvis lön. Annars har han jobbat mest ideellt. Han säger:
Glädjande resor
- Musiken är egentligen så viktig att ingen skulle ha det som yrke tycker jag.
Han minns med glädje alla sina resor ut i länet, inte minst resorna till Tornedalen.
- Det var fint att bila efter Torne älv i midnattssol. Jag var musikproducent i Norrbottensmusiken och startade kulturveckor i hela Norrbotten tillsammans med de lokala kultursekreterarna.
På vintern var resorna inte lika roliga.
- Att åka mil efter mil på sträckor utan ett enda hus i kalla vintern var inte alltid roligt. Vad händer om bilen pajar? En man som jag samarbetade med i Jokkmokk berättade att han alltid hade en yxa och en bensindunk med sig för att kunna fälla ett träd och göra upp eld om han skulle bli stående efter vägen.
Svag för Tornedalen
PG Råberg återgår till sin svaghet för det tornedalska. Han hade en hel del samarbete med landshövding Ragnar Lassinantti som ju var från Tornedalen.
- Han bjöd bland annat in Luleå musikkår som jag ledde till en stor nationell festlighet i Rovaniemi. Vi spelade tangos och marscher och Ragnar tyckte att vi lättade upp den stela stämningen. En annan gång inbjöd han en mindre orkester som jag ledde till Norrbottensmuseet. Vi spelade tornedalsk musik och Ragnar sa "det här är kultur det".
Musiken har gått i arv i många generationer i släkten Råberg.
- Min far Einar var militärmusikdirektör. Vår son Björn är musiklärare på musikgymnasiet och Musikhögskolan i Piteå. Vårt barnbarn Emil är kompositör och vårt barnbarn Robert är konsertpianist och pianolärare på Framnäs folkhögskola.
PG Råberg berättar att han har sviktande hälsa men att han struntar i det och arbetar vidare med musiken.
Förutom arbetet med barnmusikalerna och julkonserterna är han ledare för DBV-orkestern och Caféorkestern, och han spelar tvärflöjt i Luleå Accordion Club.
Ut i skärgården
Båtlivet som han och Marianne har levt i alla tider har han tvingats ge upp. På grund av problem med en höft kommer han inte längre i den båt som har tagit dem till så gott som alla öar i den norrbottniska skärgården.
- Vi har bott i båten. Den har fem kojplatser, säger PG.
På fikabordet vid vilket vi sitter finns cd-skivan "Melodier från Norrbottens skärgård" med Luleå musikkår. Den består av PG Råbergs musikaliska hyllningar till olika öar. Nu säger han:
- Senast åkte jag ut i skärgården med Laponia. Jag fick en tur med räkfrossa i present när jag fyllde 80 år. Jag skulle iväg i samband med en undersökning på sjukhuset och frågade läkaren om jag kunde äta räkor. Han svarade "jo, bara du skalar dem först".