Dystra siffror - neddragningar ska få budgeten i balans

Minus i bokslutet för 2008 med 18,3 miljoner. Det var dystra siffror som presenterades vid måndagens kommunstyrelsesammanträde i Boden.- Det är klart att det inte är roliga siffror, säger Olle Lindström (M), kommunalråd.

"Underskottet är ändå hanterbart", säger kommunalrådet Olle Lindström.FOTO: lena leffler

"Underskottet är ändå hanterbart", säger kommunalrådet Olle Lindström.FOTO: lena leffler

Foto: lena leffler

BODEN2009-02-24 06:00
Efter reglering av vinster vid försäljning av tillgångar, avyttring av hyrseavtalen för Bodensia samt ianspråktagande av pensionsreserven blev det balanserade resultatet minus 12,1 miljoner.
- Underskottet är ändå hanterbart. Det finns saker som går att förändra. 100 tjänster försvinner inom skolan och det ger mer än 50 miljoner. Sociala har redan beslutat om åtgärder och vi gör en administrativ översyn, säger Lindström.
Budgetavvikelsen blev 39,6 miljoner och det mesta låg på tekniska förvaltningen, 12,5 miljoner.
Uppvaktning
Men framtiden ser också dyster ut eftersom skatteutjämningsbidragen från staten blivit radikalt förändrade. Det budgeterade resultatet för 2009, baserat på underlaget i den strategiska planen från juni 2008, pekade på en vinst på 26,5 miljoner - nu handlar det om helt andra siffror.
Prognosen för skatter och utjämning visar på minus 40 miljoner och det prognostiserade resultatet ligger på ett underskott av 14,4 miljoner.
Det ser ännu mörkare ut för de kommande åren. 2010 ligger det prognostiserade resultatet på minus 38 och för 2011 på minus 58 miljoner.
- Hur tänker kommunledningen agera mot regeringen?
Torbjörn Lidberg, gruppledare för Socialdemokraterna, ställde frågan till Olle Lindström.
- Vi har gjort en gemensam uppvaktning från Kommunförbundet. Men om regeringen skulle tillföra pengar blir det inte förrän till 2010. Hur mycket det kan handla om är svårt att säga, sa Lindström.
De dystra siffrorna kräver åtgärder och ks gav budgetberedning en i uppdrag att i kommande tilläggsbudget föreslå neddragningar för 2009 som dels återställer en del av 2008 års underskott, dels medför en budget i balans 2009.
Åtgärdsplan
Nämnder och styrelser får också i uppdrag att presentera förslag på åtgärder som innebär att det negativa resultatet återställs.
Likaså ska kommunledningsförvaltningen utarbeta direktiv och sammanställa en åtgärdsplan för hela kommunen där 2008 års negativa resultat återställs senast vid utgången av 2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om