Dyr service för synskadade

- Det är för dyrt med ledsagare.Det anser Synskadades riksförbund och på Vita Käppens dag träffade lokalavdelningen i Boden politiker för att diskutera frågan.

"Det är för dyrt med ledsagarservice". Det anser Synskadades Riksförbund. Hjördis Lindström är ordförande för lokalavdelningen i Boden. Här med hunden Ina. FOTO: leif hammarström

"Det är för dyrt med ledsagarservice". Det anser Synskadades Riksförbund. Hjördis Lindström är ordförande för lokalavdelningen i Boden. Här med hunden Ina. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-10-16 06:00
Önskemålet är att ledsagarservicen blir kostnadsfri eller att man betalar en symbolisk summa.
- Vi är en svag grupp som har höga levnadskostnader. Bland annat för läkarbesök och medicin. Vi får också betala för hjälpmedel, säger Hjördis Lindström, ordförande i SRF Boden.
Kännbar kostnad
I Boden kostar ledsagarservicen 300 kronor för en timme. Det handlar om 200 kronor i startavgift plus 100 kronor per timme.
- Det rör sig om stora kostnader över ett år. Det är kännbart. Många har en månadsinkomst som inte är högre än 10 000 kronor.
Ledsagarens uppgifter kan vara att handla mat, ta en fika med brukaren på stan, läsa bok eller post.
SRF vill inte bara att servicen ska bli billigare eller kostnadsfri. Man anser även att den, som går via hemtjänsten, ska anpassas bättre till de synskadade och brukarens behov.
- Vi vill ha en flexibel service. Samtidigt är det viktigt att vi får göra saker på våra villkor, säger Hjördis Lindström.
"Visa större respekt"
SRF trycker också på kostnaderna för färdtjänsten. Inom Boden kostar den 60 kronor (30 x 2).
- Sammantaget blir det stora summor. Vi vill ha transporter till rätt pris.
Avslutningsvis säger Hjördis Lindström:
- Skriv att bilister och cyklister måste visa större respekt för oss som går med vit käpp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om