Dyr anställning

Näringslivs- och utvecklingschefen i Boden, Jeanette Nilsson, har "nödanställt" kvalificerad administrativ personal för minst 270 000 kronor från Proffice.- Det fanns ingen annan som ville sköta diariet, säger Nilsson.

Jeanette Nilsson, näringslivs- och utvecklingschef  i Boden.

Jeanette Nilsson, näringslivs- och utvecklingschef i Boden.

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2010-07-21 06:00
I våras genomförde Jeanette Nilsson en omorganisation av näringslivsförvaltningen. För egen del har den inneburit att Nilsson också kan jobba med utvecklingsfrågor och slipper personalsvaret.
Fritt köpa tjänster
I dag jobbar hon halvtid som näringslivschef på sitt gamla ställe och halvtid sedan den 1 juli i ett rum på stadshuset där kommunledningen finns.
Samtidigt som omorganisationen har kommunen genomfört massuppsägningar av kommunal personal som blivit utan arbete. Sedan ett år tillbaka är också Boden avtalslöst på konsultsidan. Det innebär att man fritt köper in de tjänster som behövs för stunden.
I den nya organisationen finns det inte medtaget någon landsbygdsutvecklare. Näringslivssek-reterarna har också bytt namn till näringsutvecklare och fått andra uppgifter mot att tidigare ha skött en del administrativa sysslor.
I början av maj pensionerades landsbygdsutvecklare Eva Iggström, som tjänade 30 000 kronor i månaden, från sin tjänst.
Minst dubbel lön
Nilsson säger att hon anlitat Profficekonsulten att sköta diariet från den 14 juni till 31 oktober för en summa av 270 000 kronor, alltså för dubbel lön eller högre jämfört med en vanlig kontorsanställning.
Men enligt avtalets skrivning
så handlar det bara om grundpriset per timme utan moms och det är inte heller inräknat de tillägg som Proffice har rätt att ta ut. Så lönesumman kan bli betydligt högre.
- När förra landsbygdsutvecklaren slutade började vi titta framåt och gjorde lite förändringar i organisationen.Vi lyckades dock inte göra de rekryteringar vi tänkt och fick en del sjukskrivningar kopplade till personalen, säger Jeanette Nilsson.
Vad som ska hända med arbetet efter konsulttidens slut kan inte Nilsson uppge.
Kunde ni inte ha rekryterat personal bland alla uppsagda för
diariearbetet?
- Den bästa lösningen hade varit om någon som blivit uppsagd skulle ha tyckt att det här arbetet var intressant.Vi pratade faktiskt med facket, men det gick inte att hitta en intern lösning, säger Nilsson.
Näst bästa alternativet
- Därför valde vi att anställa en person via Proffice. Om man inte kan köpa tjänster genom ramavtal så är bemanningsföretagen ett bra alternativ, eller det näst bästa, säger Jeanette Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om