Drogmissbrukare i barnens lekpark

Femåriga Natalie hittade en massa "konstiga" påsar i lekparken i Fagernäs, som hon tog hem för att leka affär med. Påsarna innehöll drogen spice.- Det är klart att man blir livrädd. Hennes lillebror kunde ha sugit på påsen, säger mamman Linda Nyberg.

Linda Nyberg, med barnen Natalie och Casper i lekparken där Spicepaketen hittades. "Det är klart man blir orolig som förälder. I lekparken leker mycket barn dagligen som lätt stoppar det skräp som ligger på marken i munnen". FOTO: Lena Leffler

Linda Nyberg, med barnen Natalie och Casper i lekparken där Spicepaketen hittades. "Det är klart man blir orolig som förälder. I lekparken leker mycket barn dagligen som lätt stoppar det skräp som ligger på marken i munnen". FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-05-30 06:00
Den lilla lekparken ligger i ett lummigt område, bara ett stenkast bakom barnfamiljens radhus vid Gränsvägen på villaområdet Fagernäs. I lekparken vistas många småbarnsföräldrar och deras barn.
- Det bor jättemycket barn i husen i området. Det känns därför tråkigt när det förekommer missbruk av droger utanför husknuten, säger Linda Nyberg.
Hon kontaktade Bodenpolisen i går. Linda Nyberg säger att hennes 5-åriga dotter Natalie hittade påsarna lite varstans i lekparken. Hon förstod allvaret med fynden när hon letade på internet och sökte på förpackningens namn och insåg vad dottern tagit med sig hem för att leka "affär" med.
- Påsarna liknar tuggummipaket. Det har legat påsar på tomten men även inomhus som jag städat upp.
- Det är klart jag blev jätteorolig. Jag har en ett och ett halvt-årig pojke som brukar leka på gården. Han stoppar allting i munnen och jag var rädd att han kanske sugit på någon påse. Denna gång var han inte med storasyster i parken utan hemma på altanen, säger Linda Nyberg.
Fimpar med spicerester
Enligt polisen påträffades hela 20-25 påsar, merparten spice och ett paket av den nya innedrogen ginie och ett cigarettpaket när lekparken städades.
Samtliga påsar var öppna och tomma men
fulla med cigarettfimpar, troligtvis med spice-rester i. Polisen samlade in påsarna och åkte till lekparken och kunde konstatera att det fanns ytterligare använda spicepåsar i soptunnan. Polispatrullen uppmanade mamman att ändå söka kontakt med vårdcentralen direkt på fredagen.
- Jag frågade min dotter vad hon gjorde med påsarna, om de stoppade något i munnen och låtsades röka för då måste vi åka till doktorn. Natalie sade att hon inte gjort något och jag tror henne. Hon har heller inte kräkts eller visat några symptom, säger mamman Linda Nyberg.
Liknar hasch
Påsarna identifierades senare som spice, en drog som som liknar hasch.
Det är inte bara Linda Nyberg utan flera andra småbarnsföräldrar med barn som besöker den populära lekparken.
- Därför är det helt galet att någon eller några använder droger och kastar det i en soptunna vid en lekpark.
- Spicepåsar ligger överallt där ungdomar samlas. De som missbrukar tänker inte på barn utan kastar antingen det på backen eller i en papperskorg. Det är ett problem i sig som tillhör de nya drogerna. Det är klart oroande att tonåringar använder detta, även om drogen inte är klassad som narkotika. De är viktigt att föräldrarna kollar upp vad tonåringarna gör, säger kriminalchefen Karin Markaberg vid Bodenpolisen.
Spice har ej ännu blivit narkotikaklassat men är att jämställas med hasch och har liknande effekt på individen. Socialstyrelsen har nyligen föreslagit att drogen skall narkotikaklassas.
- Ginie är en nykomling men har också ett cannabisliknande rus. Däremot är det oklart vad det är för ämne som ger ruset. Rent krasst kan vi inte göra något annat i dag än att ta produkten i beslag och få den analyserad.
- Ungdomarna behöver starkare grejer efter ett tag för att få kicken eller ruset. Spice leder lätt vidare in på ännu tyngre och farligare droger, säger Per-Olov Andersson.
Fakta Spice
Spice (engelska för krydda) är ett namn för olika örtblandningar som ungdomar berusar sig med. Drogen har funnits i Sverige i ett par år och den distribueras i dag helt lagligt via internet för 60 till 120 kronor per gram.
Nyligen upptäckte man att örtblandningarna innehåller en syntetisk kannabinoid, ett ämne som tillsatts för att ge en cannabisliknande effekt.
Spice marknadsförs som ett naturligt och ofarligt preparat.
Mycket tyder nu på att örtblandningarna kommer att narkotikaklassas eller klassas som hälsofarlig vara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om