Dråpförsök på mack

En kvinnlig anställd på Statoil i Boden utsattes i helgen för dråpförsök. Den misstänkte är släppt. Arbets-givaren är skyldig att anmäla allvarliga tillbud, men Arbetsmiljöinspektionen i Luleå har inte fått in någon anmälan.

BODEN2008-07-15 06:00
Det var tidigt i lördags morse som en påverkad man av okänd anledning överföll en anställd på Statoil. Mannen tog stryptag på kvinnan. Ett vittne ingrep och avvärjde situationen. Polisen grep mannen. Jourhavande åklagare beslutade på söndagen att försätta mannen på fri fot.
NSD har under helgen försökt att få tag i ansvarig chef på Statoil i Boden för att få svar på frågor om krishanteringen som satts in. Personalen har hänvisat till att chefen återkommer måndag.
I går svarar den ansvariga chefen att han inte varit i kontakt med den anställda som utsattes för dråpförsöket. I övrigt har han inte tid att svara på frågor om hur hon och övrig personal har omhändertagits eller när han har tid att svara på frågor.
Har inte fått in anmälan
Karin Lagerkvist, ställföretränande chef på arbetsmiljöinspektionen i Luleå, blir lite förvånad när NSD ringer eftersom hon inte känner till någon anmälan om dråpförsöket. Efter en kontroll säger hon att hon inte heller kan se att någon sådan har inkommit ännu.
Enligt arbetsmiljöförordningen ska allvarliga olyckshändelser eller tillbud anmälas till Arbetsmiljöverket.
- Ett strypförsök är en allvarlig incident och arbetsgivaren är skyldig att anmäla, säger Karin Lagerkvist, som under måndagen kontaktade Statoil.
Viktigt med omhändertagande
Hon poängterar att det ska finnas krisberedskap på alla arbetsplatser. Det finns bestämmelser om det.
- Det finns en föreskrift om första hjälpen och krisstöd. Man vet att det är väldigt påfrestande att utsättas för till exempel rån eller som i det här fallet dråpförsök och därför är ett snabbt omhändertagande väldigt viktigt, säger Karin Lagerkvist.
Ett överfall på arbetsplatsen kan leda till långa sjukskrivningar och i värsta fall kan det vara svårt att gå tillbaka till arbetet. Ett bra omhändertagande ökar möjligheterna snabbt komma tillbaka till jobbet.
- Ett bra omhändertagande inbegriper allt från att man förvisar sig om att det finns ett starkt socialt stöd till professionell krishantering.
Särskild risk med nattöppet
Karin Lagerkvist tillägger att det även är rimligt att arbetsgivaren samlar ihop den övriga personalstyrkan och informerar den om vad som hänt och vilka åtgärder som vidtagits.
- Nattöppna bensinstationer medför särskilda risker och jag är ganska säker på att Statoil har både rutiner och tillgång till professionell krishantering. Arbetsgivaren måste också förbereda för att motverka sådana här händelser. Det har varit ganska mycket uppmärksamhet kring just det här de senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om