Dörren på glänt

Moderaten Olle Lindström kämpar sig kvar vid makten i Boden som landets äldsta kommunalråd.- Visst, mitt parti har inte egen majoritetet, men vilket parti har det? säger Lindström.

Olle Lindström och alliansen stängde först ute vänsterpartiet från fortsatt samarbete på grund av bråket om semesterperioderna. Nu håller han en dörr öppen igen för Bosse Strömbäck på grund av tappade mandat.FOTO: Lena Tegström

Olle Lindström och alliansen stängde först ute vänsterpartiet från fortsatt samarbete på grund av bråket om semesterperioderna. Nu håller han en dörr öppen igen för Bosse Strömbäck på grund av tappade mandat.FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2010-09-21 06:00
Lindström är lite trött och dämpad. Bodenalliansen föll på grund av småpartiernas förlorade fyra mandat och tappade mark gentemot oppositionen.
- Moderaterna behöll dock alla mandat, men det är klart att jag inte är nöjd att alliansen har minskat. Alliansen i Boden har ju fått ta en del besvärliga beslut, säger Olle Lindström.
Gick ni för snabbt fram med privatiseringar inpå valet?
- Nej, det tycker jag inte. Privatiseringar är inget som vi hymlat om. Vi förde fram dem under de tre senaste valen. Personaluppsägningar påverkar ju alltid opinionen, säger Olle Lindström, om bakslaget.
Mot regeringen
Kenneth Backgård (NS) tror inte privatiseringsfrågan är huvudorsaken till alliansfallet, för i så fall hade inte moderaterna gått fram 33 röster i Boden.
- Jag ser hellre en trend att man vill ha bort landets alliansregering och därför röstat rött både i kommun- och landstingsval. Vi tappade två mandat i Boden och backade i samtliga kommuner där socialdemokraterna gått fram. Givetvis är det inte bra att tappa sex mandat på två val, säger Backgård, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Folkpartiet behåller sitt enda mandat.
- Självklart hade det varit roligare att få fler röster, säger gruppledaren Carola Larsson.
Centerpartiets Roger Boman tror att hans parti tagit stryk av alliansens landsbygdspolitik.
- Sverigedemokraterna, som inte gjort ett jäkla skit, får ett mandat. Vi som jobbar seriöst politiskt får inte fler röster än dem, säger Boman.
Kristdemokraterna valde bort opposition för alliansmakt.
- Vi har väl förlorat 150 röster i Boden och ett mandat, men inte för att vi bytte sida. Ett parti kan aldrig vara nöjd när det backar i ett val, säger Anders Pettersson (KD).
Publiciteten kring missförhållandena i överförmyndarnämnden anser däremot Olle Lindström skadat alliansen och troligen påverkat Bodens väljare.
- Det tror jag.Vi har haft brister i överförmyndarnämnden men hoppas nu de är tillrättalagda. Framgången för S beror nog mer på att partiet har ett starkt fäste i hela länet och det också påverkat kommunresultatet, säger Lindström.
- Frågan man i stället kan ställa sig är varför S gått tillbaka i Boden så mycket under två val. I dag har man städat bort personstriderna, säger Roger Boman (C).
Ingen pension
Olle Lindström har inga planer på pension trots alliansfallet. Han sitter kvar tills han vet något annat.
- Vi får väl se när nomineringarna kommer. I dag är första dagen efter valet så det finns ingen anledning att spekulera i vad som händer nu, säger Lindström.
För två år sedan blev vänsterpartiet och miljöpartiet utröstade från alliansen. Kristdemokraterna värvades i deras ställe.
Är det möjligt att söka valtekniskt samarbete med partier man sparkat ut?
- De blev aldrig utsparkade. MP och V valde själva att gå, hävdar Lindström.
Alliansen fortsätter att samarbeta?
- Ja, vi har ju alliansen ihop mandatperioden ut, eller till årsskiftet, säger Kenneth Backgård (NS).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om