Dörren öppen

Vänsterpartiet i Boden har ännu inte bestämt sig för S och MP eller den gamla alliansen.- Vi stänger inte dörren för samtal, men medlemmarna vill att vi förhandlar vidare med S och MP, säger gruppledaren Bosse Strömbäck.

Bosse Strömbäck, gruppledare för vänstern i fullmäktige, har nu med hjälp av medlemmarna bestämt sig att partiet ska förhandla vidare med MP och S.FOTO: Lena Leffler

Bosse Strömbäck, gruppledare för vänstern i fullmäktige, har nu med hjälp av medlemmarna bestämt sig att partiet ska förhandla vidare med MP och S.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-10-11 06:00
Vänsterpartiet höll sitt andra medlemsmöte på söndagskvällen.
Den enda frågan på dagordningen som medlemmarna skulle rösta om var vilka partiet ska slutförhandla vidare med.
På ena sidan finns Socialdemokraterna och Miljöpartiet och på den andra sidan alliansen med Moderaterna som är det största borgerliga partiet i Boden.
Före mötet frågade NSD Bosse Strömbäck om hans parti diskuterat kommunalrådsposten.
- Vänsterpartiet är inte intresserat av den posten på våra fem mandat. För vår del handlar det om att fördela områden och vi har även arbetsordningen klar hur vi vill att det ska fungera med respektive partier. Vi har haft bra samtal med alla grupper, säger Strömbäck .
Under mötet, som tog 2,5 timme, gick Strömbäck in på den
"strategiska" fortsättningen och vad det finns för klara samverkansargument.
Vädjan
Kommunalrådet Olle Lindström har i medierna vädjat och sagt att företagarna vill att alliansen med vänsterns stöd måste få behålla makten i Boden. Företagarna själva har också uppvaktat Vänsterpartiet i frågan.
- Vi har pratat med alla enskilda, även företagare som sökt upp oss. Vänstern skulle ljuga om vi inte sade att nuvarande majoritet önskat att det skulle finnas någon öppning någonstans, säger Strömbäck.
Nya möten
Med tanke på resultatet på söndagens medlemsmöte så dröjer det nog två veckor till innan allting är klart.
- Medlemmarna vill att vi ska fortsätta förhandla med S och M. Det är alltså skarpt läge, men vi stänger inga dörrar. Det är korkat om ett parti säger nej till samtal om folk vill ha det, säger Bosse Strömbäck.
Hur ska det tolkas?
- Som det är sagt. Det innebär inte att vi förhandlar med flera partier. Grejen är ju att förhandlingen ska leda in i mål, säger Strömbäck.
Enligt honom ligger avgörandet helt på medlemmarna och det är utlyst två medlemsmöten, den 17 och 24 november, innan förhandlingen ska vara i hamn och nomineringarna gjorda.
- Det såg ut ungefär på samma sätt innan vi var klara när vänstern tidigare gick med i alliansen, säger Strömbäck.
Vad tycker du själv om medlemmarnas beslut?
- Vi har haft en jättefin diskussion. Jag har stor respekt för människor som upplever att det är en rödgrön majoritet. Däremot är det lite frustrerande att trots vi var tre partier i valet så har man tagit för givet att vi ska vara ett stödparti för socialdemokraterna. Jag tror det är viktigt att man kommer överens om vad det finns för kompetens för att klara av att styra kommunen och vad man ska använda makten till, säger Bosse Strömbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om