Inbrottstjuvar döms till tre års fängelse

De bröt sig in tre villor i Umeå och två i Boden och plockade med sig värdeföremål. Nu döms två män till tre års fängelse för inbrottsstöld.

Luleå tingsrätt dömde på tisdagen de två männen till tre års fängelse för fem fall av inbrottsstöld.

Luleå tingsrätt dömde på tisdagen de två männen till tre års fängelse för fem fall av inbrottsstöld.

Foto: Norr Media

Boden2022-12-13 16:16

På natten den 3 september skedde inbrotten i Holmsund i Västerbotten. 

– Hemmet ska vara en borg för mig och barnen. Nu är trygghetskänslan raserad, sa ett kvinnligt brottsoffer under rättegången för en vecka sedan.

Ett dygn senare slog tjuvarna till mot två villor utanför Boden.

Bytet blev smycken, kontanter och andra värdeföremål innan de två männen från Litauen, 35 och 36 år gamla uppmärksammades av en granne till en målsägare i Boden.

Det blev slutet på stöldturnén.

Inbrottstölder i Boden erkände de två männen vid förhandlingen.

På tisdagen meddelade Luleå tingsrätt domen och den gick helt gick i linje med kammaråklagare Kristin Anderssons krav, tre års fängelse. 

I utslaget inryms även ett beslut om utvisning efter avtjänat straff, med förbud att återvända till Sverige under tio år.

Vid rättegången förnekade de två männen helt inblandning i inbrotten i Holmsund. Orsaken till att stöldgods i form av guldsmycken från dessa brott påträffats i deras bil var efter att en kriminell ledare framställt ett krav vid ett möte efter E4, uppgav en av dem under förhandlingen.

– Jag blev chockad och rökte några cigaretter. Det var otrevligt att träffa honom.

Upprinnelsen till den påtvingade transporten av stöldgodset var en skuld han hade till den organisationen, förklarade 35-åringen.

Men Luleå tingsrätt ger inte mycket för dessa förklaringar och pekar på övrig bevisning som presenterats. Här anför rätten bland annat skärmdumpar av kartbilder som påträffats i en av männens mobiltelefon aktuell plats där inbrotten sker, och en film från en grannes övervakningskamera.

Männens förklaringar bedömer rätten som "uppenbara efterhandskonstruktioner".

Vad gäller påföljden anser tingsrätten, helt i linje med åklagarens brottsbeskrivning, att inbrotten utövats i organiserad form och att de föregåtts av särskild planering.

Tingsrätten pekar på de faktiska omständigheterna, att de reste i en falskregistrerad bil och att en av dem visade upp falska id-handlingar vid gränspassagen. 

Att utrustning i form av bräckjärn och handskar, som påträffades i bilen vid gripandet, är även det en omständighet som talar för att det rör sig om organiserad brottslighet, anser domstolen.

Inför parternas slutanföranden bad en av männen tingsrätten, med hänvisning till sin familjesituation i hemlandet, att döma honom så lindrigt som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!