Domstolen:"Beabs övervakning av utsläpp otillräcklig"

Mark- och miljööverdomstolen bedömer att Beabs övervakning av utsläpp av dioxiner och furaner till luften inte är tillräckligt omfattande. Bodens Energi AB, Beab, hävdar att nya mätningar visar att de är stabilt låga.

Beab motsätter sig långtidsprovtagning, bland annat eftersom pannan endast används under en del av året.

Beab motsätter sig långtidsprovtagning, bland annat eftersom pannan endast används under en del av året.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2022-10-20 15:56

Mark- och miljööversdomstolen har prövat ärendet eftersom Naturvårdsverket överklagade en deldom i mark- och miljödomstolen.

Överprövningen gäller en specifik panna på värmeverket. I en provisorisk föreskrift angav mark- och miljödomstolen vilka typer av avfall, som fick förbrännas i den, däribland blandat kommunalt avfall och farligt avfall i form av kreosotimpregnerat trä. 

Naturvårdsverket kräver i första hand att villkoret för vilka fraktioner av avfall, som får brännas i pannan begränsas. I andra hand yrkar myndigheten på att utsläppen av dioxiner och furaner till luften inte får överstiga ett fastställt årsmedelvärde och att utsläppen ska fastställas efter kontinuerlig långtidsprovtagning.

Beab motsätter sig långtidsprovtagning, dels för att pannan endast används en del av året, dels för att utsläppen varit låga och stabila sedan de bytt ut utrustning i reningsanläggningen. De tycker även att kravet är orimligt med tanke på kostnaderna det medför.

Mark- och miljööverdomstolen finner inga skäl att begränsa användingen av de avfallsfraktioner, som fastställts i deldomen, men anser att det finns anledning att föreskriva villkor om gränsvärde för luftutsläpp av dioxiner och furaner.

Den aktuella pannan används som reservanläggning. Därför menar domstolen att det medför fler start och stopp, vilket ökar risken för variationer i utsläppen.

Rätten uppger, att pannan står för en stor del av värmeverkets totala utsläpp av dioxiner och furaner.  Den är därför en källa till utsläpp, som även i mycket små mängder kan påverka människors hälsa och miljön.

Mark- och miljööverdomstolen bedömer, att miljönyttan med ökad kontroll motiverar kostnaderna och därför inte är ett orimligt krav. Den förordnar därför ett nytt slutligt villkor, som avser utsläppen av de farliga föroreningarna. Rätten fastställer där ett årsmedelvärde per normalkubikmeter, som inte får överstigas vid en viss procent syrgashalt.

Utsläppen ska fastställas efter kontinuerlig långtidsprovtagning, som omfattar det totala årliga utsläppet av dioxiner och furaner. Det villkoret ska börja gälla 24 månader från dagen för överdomstolens dom.

Naturvårdsverket krävde att Beab fram tills dess ska åläggas provtagning fyra gånger per år. Det bifölls inte, utan blir en fråga för aktuell tillsynsmyndighet.

Karta: Värmeverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!