Mannen dömdes till ett års fängelse och att betala 60 000 kronor i skadestånd.
Det var nyårshelgen för ett år sedan som mannen utnyttjade sin styvdotter sexuellt. Brottet skedde i Boden. Mannen greps, häktades och släpptes.
Mannen åtalades sedermera för att han, enligt åklagaren, haft samlag eller med samlag jämförbar handling med flickan som är mellan 15 och 18 år. Han förnekar brott, friades i tingsrätten och fälldes i hovrätten.
Han överklagar till Högsta domstolen, HD, och yrkar att åtalet ogillas. Han hävdar att hovrätten gjort en felaktig bedömning av brottsoffrets tillförlitlighet och trovärdighet. Han anser också att rätten gjort en felaktig bedömning beträffade hans uppgifter om hur det kom sig att han lämnat ett falsk erkännande. Han hade fått uppfattningen att häktningen skulle hävas och misstankarna mot honom läggas ned om han erkände.
Mannen anser det finns skäl för HD att lämna prövningstillstånd i hans fall. Han menar att det är av vikt för ledning av rättstillämpningen. Han tycker att det finns synnerliga skäl att pröva hans fall igen eftersom hovrätten, enligt hans egen uppfattning, gjort ett grovt misstag beträffande bevisvärderingen av målsägandens berättelse och möjligheten till andra alternativa scenarion. Han bedömer att det finns skäl för HD att tydliggöra beviskraven i sexualmål.
Om HD ändå skulle finna honom skyldig hävdar han att han handlat utan uppsåt. Han uppger att han inte minns gärningen. I överklagningen hävdar han, att om han har begått gärningen så har han gjort det när han har sovit och trott att han tagit på sin dåvarande fru, brottsoffrets mamma. Frågan om sexsomni, sexuella handlingar i sömnen, har aktualiserat ett flertal gånger i svenska underrätter och mannen vill att HD klargör hur den ska hanteras.
Ekot granskade tidigare i år våldtäktsfall där sexsomni har tagits upp som möjligt försvar. Av 18 våldtäktsfall friades mannen från våldtäkt i tio. I fem av dessa frias mannen enbart med hänvisning till att det inte anses uteslutet att mannen begick övergreppet i sömnen.