Dödskyssen

BODEN. Till publikens förtjusning flög han stundtals högt över Boden. Motocrossföraren Niklas Olsson stod för en fartfylld show med hisnande akrobatik.

Tjejerna Vilma Isaksson och Elsa Nilsson fick autografer av Niklas Olsson. Kön var lång. "Alla ska få sina autografer för jag har gott om tid", sade han generöst.

Tjejerna Vilma Isaksson och Elsa Nilsson fick autografer av Niklas Olsson. Kön var lång. "Alla ska få sina autografer för jag har gott om tid", sade han generöst.

Foto: Lena Leffler

Boden2008-06-27 06:00
Peter Strand stod bakom torsdagens uppvisningar i extremsport, kallade Boden X. Först blev det freestyle motocross och senare en skotertävling i centrala Boden. Allt inom ramen för Boden Alive.
Bäst i Sverige
26-årige Niklas Olsson, Sveriges bästa freestyleåkare i motocross, visade flera hisnande trick i luften efter hopp på 20 meter. Han hoppade nästan lika högt som höghuset vid Kvarnängen. Vid ett trick som kallades "kiss death", dödskyssen, pussade Olsson sin motorcykels framskärm i luften.
Niklas Olsson gillar Norrland och har även kört i Gällivare.
- Jag har också kört mycket i Västerbotten. Folk häruppe är väldigt hjälpsamma. Jag lever på den här sporten och kör väl runt 30 uppvisningar per år, både i Sverige och Europa. Jag träffar mycket folk när jag är ute och reser och det gillar jag.
Började tidigt
Han var bara fyra år när han hoppade upp på en motocrosshoj.
- Intresset höll i sig. När jag var 20 år svetsade jag min första ramp och hoppade sedan 20 meter.
Grunden för trickåkningen lade han genom att tävla i motocross.
- Fast jag gillade också att leka lite med cykeln efter träning och tävling. När jag hörde talas om en freestyletävling i Norge 2002 anmälde jag mig. Jag kom trea i uppvisningen och det gav mersmak.
Publiken imponerad
Publiken, merparten var pojkar, var imponerad av uppvisningen. Niklas Olsson tycker det är synd att det inte finns några klubbar som ägnar sig åt freestyleåkning. Han kommer själv att leda ett ungdomsläger med 15 deltagare i Junsele i Ångermanland.
- Vi körde igång förra året och kan köra lägret tack vare sponsorpengar. Det känns roligt att vara med där. Det finns många duktiga ungdomar som vill åka på rampen. Jag förstår samtidigt att kommuner inte kan lägga ned tiotusentals kronor på att bygga ramper heller, men det borde kunna gå att lösa på andra sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om