Direktupphandling av skötersketjänster

Bodens kommun hade ett antal vakanta sjukskötersketjänster och gjorde en direktupphandling. Kommunen har lyckats fylla en del av vakanserna och har ännu inte behövt nyttja avtalet.

UPPHANDLING. Bodens kommun har direktupphandlat sjukskötersketjänster.

UPPHANDLING. Bodens kommun har direktupphandlat sjukskötersketjänster.

Foto: Kurt Engström

BODEN2017-01-24 20:37

Theresa Hägglund, upphandlingschef, förklarar bakgrunden till upphandlingen:

– Då när vi gick ut med den då hade man ett antal vakanta tjänster, som man inte kunde lösa. Man hade försökt att få vikarier, men inte lyckats och såg att det enda kvarstående alternativet var att köpa in bemanning.

Eftersom kommunen enbart skulle köpa för ett tillfälligt mindre behov så gick den ut och gjorde en direktupphandling.

– Det är inte lika mycket formalia. Det går fortare och är enklare att göra den typen av upphandling. Då tar man bara in tre anbud, säger Theresa Hägglund.

De tre anbuden är rangordnade: LäkarLeasing Sverige AB, Orange Personal AB och Nurse Houase AB. Kommunen har vägt in pris och kvalitativa kriterier. Det näst billigaste är rangordnat etta och det dyraste trea. Avrop kommer i första hand ske av ettan.

– Avtalet innebär en begränsning. Man kan bara nyttja det upp till 534 000 kronor. Behöver man köpa mer efter det då kommer vi att behöva göra en stor upphandling, som vi annonserar fritt och alla får lämna anbud, säger Theresa Hägglund.

Kommunen måste inte beställa av det nya avtalet.

– Det som hänt nu sedan vi gjorde klart är att man har lyckats fylla upp en del av de vakanserna, som vi hade, med anställningar så i dagsläget håller vi på med en översyn för att se om vi ska beställa från avtalet.

Det är ännu inte bestämt.

– Vi kommer alltid i första hand att försöka lösa det med anställningar; timanställningar och tillsvidareanställningar. Det är först därefter om vi inte kan det som vi kommer att beställa från avtalet, säger Theresa Hägglund.

Bemanningsförsörjningen för sjuksköterskor i Boden har förhandlats med Vårdförbundet och slutade i oenighet. Fackets krav att leverantören ska ha svenskt kollektivavtal, att arbetsgivaren ska kompetensutbilda personalen i företaget och att leverantören ska ha försäkringar för sin personal avvisades. Arbetsgivaren hävdade att villkor om svenska kollektivavtal inte är förenligt med lagstiftningen, att kompetensutbildning inte är motiverat eftersom uppdraget är begränsat och att försäkringar för personalen är leverantörens arbetsgivaransvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!