Vi berättade förra veckan att det av yttrandet framgår att en vätgasexplosion i ett värsta tänkbart scenario kan orsaka att människor dör på ett avstånd motsvarande 275 meter om hela lagret exploderar. Länsstyrelsen anser att det saknas en analys hur det kan påverka ställverket i närheten.
– Sannolikheten för ett sådant scenario är 1/280 000, lagret är därför placerat för att inte påverka närboende, uppger Jenny Molvin, kommunikationschef på H2GS.
Deras analys är gjord för att tillse att säkerheten är hög samt för att produktion av vätgas och lager placeras på lämplig plats.
– Det är inte speciellt för vätgas, utan vi måste peka på alla tänkbara risker hur små de än är.
Även hur grundvattnet i området kan komma att påverkas till följd av skärning i jord- och berglager beräknas utifrån ett värsta scenario.
– Det kan påverkas, men i vilken utsträckning håller vi på att undersöka. Om grundvattnet påverkas kommer de med brunnar och bergvärme att kompenseras och kommer att kontaktas innan byggnationer startas, säger Jenny Molvin.
Eftersom området sluttar krävs att man spränger.
– Det är ganska begränsat, men vi kommer behöva spränga på västra och norra sidan av området för att åstadkomma terrasseringen.
Länsstyrelsen vill att företaget ska beskriva alternativ drift med naturgas och pekar på farliga transporter med exempelvis naturgas.
– Vi kommer aldrig att kunna köra vår teknik med naturgas. Det kräver en reformer och vi kommer inte att installera det, säger Jenny Molvin.
Länsstyrelsens påstår även att H2GS ska köpa färskvatten, 60 000 kubik vatten per dygn, och vill att företaget tar reda på hur det påverkan hushållen.
– Ett missförstånd. Vi kommer inte använda dricksvatten i produktionen, utan vatten från Lule älv och måste hålla oss inom nivåerna i den vattendom som finns, säger Jenny Molvin.
När det gäller elproduktionen ser bolaget goda möjligheter att öka balansen i elnätet med hjälp av vätgaslaget och vindkraft.
– Det ger en bättre säkerhet och stabila priser på elmarknaden.
H2GS håller på att besvara länsstyrelsens och Naturvårdsverkets frågor.
– Vi jobbar med våra jurister och konsulter för att kunna bemöta, besvara och komplettera det som domstolen behöver för att kunna pröva tillåtligheten så snabbt som möjligt. Vi är i den processen, säger Molvin.
Ännu är det dock för tidigt att gå in i dialog med något fackförbund.