Skolverket har föreslagit en nationell IT-strategi för skolväsendet på uppdrag av regeringen. Bakgrunden var att man såg att det är så olika i landet skolor. Det fanns många bra projekt, men de var isolerade och stor skillnad.
– Det är idag ingen likvärdighet för eleverna; hur mycket man får jobba med digitaliseringen. Det är självklart att vi måste ge dem en digital utbildning. Skolan är jätteviktig i den processen, inte minst när det gäller källkritik, etik och moral, säger Stefan Svanberg.
Han tror att verktygen som skolorna i landet väljer att använda komma att skilja sig både nu och över tid. Det är tydligt uttalat att alla elever från årskurs ett på grundskolan till årskurs tre på gymnasiet ska ha ett personligt digitalt redskap.
Vad ska hända i Bodens kommun?– Den här resan började vi egentligen redan när vi startade att bygga ut våra nätverk på skolorna och skapade bra tillgänglighet.
Det har varit problem med otillräcklig kapacitet på vissa skolor. Det har man idag löst, enligt Stefan Svanberg. Nästan alla har fiber utom Heden, Hamptjärnmoran och Trångfors samt landsbygden.
– Där har vi leverans via Telia
Alla gymnasie- och högstadieelever har i dag en personlig bärbar dator, liksom all undervisande personal. Stefan Svanberg berättar att de i år ska börja med att ge eleverna i årskurs sex en bärbar dator.
– Enligt den nationella IT-strategin har vi tre år att bygga ut det här till hela grundskolan, men det här är en politisk process. Regeringen säger att det är huvudmannens uppgift att lösa det här.
Det handlar om cirka 250 elever per årskull i Bodens kommun.
– Vi har lyft frågan och budgetprocessen pågår. Det här är inte möjligt att lösa inom befintlig budgetram. En sådan här satsning kostar fullt utbyggd cirka 20 miljoner kronor enbart i driftkostnad med dagens prisbild, säger Stefan Svanberg.
Han säger att politikerna i utbildningsnämnden ser det som ett prioriterat område.
– Vi tittar nu på en långsiktig process. Det som är beslutat är att man har reviderat alla kursplaner och skrivit in digitaliseringen på ett mycket mer tydligt sätt. Däremot har man inte antagit den nationella IT-strategin. Inget pekar dock på att regeringen inte kommer att ta den och vi kan inte vänta för då hamnar vi ett läge att vi ska göra allt på en gång. Det är omöjligt.
Stefan Svanberg poängterar att mycket även handlar om personalens kompetensutveckling.
– Det är den andra stora delen som jag ser framför mig att jobba med. Just nu arbetar vi med att flytta ut våra elever och vår personal i molnet, vilket skapar en otrolig resurs.
Molnet är tjänster som tillhandahålls över Internet, bland annat lagring av data.
– Det som krävs nu är att politikerna fattar beslut att ge pengar till digitalisering. Annars kan vi inte genomföra den.