Dieseltillverkning kan ge 30 nya jobb

Eco Oil planerar en lokal tillverkningsindustri för syntetiskt diesel i Degerselet. Etableringen kan ge ett trettiotal jobb.- Det är fantastiskt för bygden och kan stoppa utflyttningen, säger Yngve Johansson, i byaprojektgruppen.

Foto:

BODEN2008-09-22 06:00
I kväll håller skellefteåföretaget information om industriplanerna för befolkningen i Gunnarsbyn/Niemisel. Kommunledningen är redan informerad. Det är byarnas samverkansgrupp som fått Eco
Oil att se möjligheten med en tillverkningsindustri mitt ute i skogen.
Lönsam tillverkning
- Vår grupp har lokalkännedom och känner till marktillgången. Givetvis känns det här jättestort och arbetskraften finns i närområdet. Eco Oil ville först bygga en bensinstation för att sälja syntetiskt diesel och sedan blev det en tillverkningsindustri vilket känns helt otroligt.
- Tekniken är inte ny, men i dag är tillverkningen lönsam om man kan få ut syntetiskt diesel till ett konkurrensmässigt pris. Dieselpriset är ju skyhögt i dag, säger Yngve Johansson.
En fullt möjlig tillverkning enligt kalkylen skulle ligga på 20 miljoner liter per år vilket är ungefär hälften av Luleås och Bodens dieselförbrukning i dag.
"Tomten är perfekt"
- Syntetiskt diesel kommer att vara billigare att köpa härifrån än den som säljs i pump. Man ska också kunna köra bilen på en lägre oktanhalt, säger Yngve Johansson.
Den tilltänkta industritomten i byn Degerselet ägs i dag av landstinget. För en tillverkningsindustri av den storlek som planeras krävs drygt 40 000 kvadratmeter.
- Det går att få loss, jag vet att kommunen pratat med landstinget. Tomten är perfekt och ligger inte i närheten av bebyggelse eller vatten vilket är perfekt, säger Johansson.
Tillverkningsindustrin, som förväntas skapa 20 jobb och ytterligare ett tiotal jobb kopplat till åkeribranschen ska göra syntetiskt diesel av grot, eller skogsavfall som rötter, grenar, trädtoppar efter avverkning. Etableringsplatsen är också bra med tanke på närheten till en större väg vid transporter liksom järnväg.
- Inom en radie av fem mil från tillverkningsplatsen finns hur mycket råvara som helst. Först mals skogsavfallet ned till pellets som sedan vidareförädlas genom en kemisk process till diesel. I utvecklingsplanen ingår det också att kanske framöver bränna sopor. Även djurkadaver går att köra i en sådan processanläggning, säger Johansson.
Miljöprövning
Om det går som alla hoppas så kan anläggningen vara i drift till julen 2009.
- Anläggningen ska genomgå en sedvanlig miljöprövning, vilket inte ska vara något problem eftersom det inte finns några utsläpp. Målet är också att starta ett bolag som ska heta Eco Oil Raff AB för verksamheten. Eco Oils idé är att det ska vara ett ägande med människor som har lokal förankring, även om huvudägaren Eco Oil finns med i bakgrunden, säger Yngve Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om