Att någon eller några har rest ner till konfliktområdena som drabbats av IS härjningar betyder inte att de återvänt till Boden. Eller att de ska komma tillbaka.
Boden är en av 41 kommuner som bjudits in till kunskapsdagen om IS-återvändare. Bland kommunerna med närhet till Norrbotten finns Umeå och Åsele.
– Uppgifterna som nu finns utgår från varifrån de här personerna har begett sig från Sverige, alltså den kommun eller ort de lämnade ifrån. Om och när eventuellt någon återkommer så är det oklart exakt vilken ort personen i så fall kommer att återkomma till, säger Karl Melin, presschef på Säpo.
Säpo har under lång tid följt hundratals svenskar som rest ner till Syrien och Irak för att gå med i terrorsekten IS, eller andra terrorgrupper. Totalt har runt 300 personer rest för att eventuellt ansluta sig till terroristorganisationer sedan 2012, enligt Säpo. Det är personer som deltagit i strider, men även kvinnor som följt med sin man och barn som följt med sina föräldrar, eller har fötts på plats. Omkring 150 ska redan ha kommit tillbaka.
– Ungefär hälften har återkommit och det är någonting som har pågått under en längre tid, säger Karl Melin.
Säpo delar information med polisen, vars uppgift det är att inleda förundersökningar mot de som misstänks ha begått kriminella handlingar. Det kan gälla brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, men även andra brott.
– Vi har god koll på de som har återvänt ifrån konfliktområden. Inte minst utifrån aspekterna av om individer misstänks för brottslighet av något slag och om det i vår brottsbekämpande uppgift finns anledning att följa dem. Vi har även god koll på de personer som nu befinner sig nere i konfliktområden, säger Karl Melin.
Säpo har på ett "övergripande generellt plan" delat information med Center för våldsbejakade extremism.
– Ganska nyligen delade vi detaljerad information till polisen ner på individnivå, både män, kvinnor och barn, om personer som befinner sig nere i konfliktområdet, säger Karl Melin.