"Det var anledningen till att det inte gick att döma"

Efter stationsdådet pekades en person ut som den som höll i kniven, vilket ledde till ett magplask. Nu väljer kammaråklagare Lindha Strömberg att ge sin syn på misslyckandet.

Kammaråklagare Lindha Strömberg, här tillsammasn med kollegan Fredrik Hannu, har tidigare inte velat kommentera åklagarsidans misslyckande i hovrätten efter stationsmordet i Boden. På tisdagen gav hon sin syn på varför åtalet ogillades.

Kammaråklagare Lindha Strömberg, här tillsammasn med kollegan Fredrik Hannu, har tidigare inte velat kommentera åklagarsidans misslyckande i hovrätten efter stationsmordet i Boden. På tisdagen gav hon sin syn på varför åtalet ogillades.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Boden2020-11-10 17:00

Strömbergs uttalande är minst sagt dubbelbottnat. Det var nämligen hon som biträdde kammaråklagare Jonas Fjellström i utredningen efter stationsmordet.

Fjellström hade då lånats in från Västerbotten av åklagarkammaren i Luleå på grund av hög arbetsbelastning.

Efter att Luleå tingsrätt dömt en 21-årig man till 13 års fängelse för mord och de två medåtalade till kortare fängelsestraff för grov misshandel, gjorde hovrätten en helt annan värdering av bevisningen.

Domstolen ansåg inte att det var ställt utom rimligt tvivel att de tre gärningsmännen haft de roller som åklagaren påstod i åtalet.

I Fjellströms gärningsbeskrivningen konstaterades det att de tre männen tillsammans och i samförstånd uppsåtligen berövat Kejvan Fazeli livet. Åklagaren pekade även ut 21-åringen som huvudgärningsman.

Att det var han som höll i kniven.

Utslaget i hovrätten innebar i stället ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel för både 21-åringen och en 24-årig man.

Efter domen var tonläget hätskt i sociala medier. Även upprörda känslor fördes fram bland offentliga personer. 

Kommunalrådet Claes Nordmark var en av dem som uttryckte sin förvåning, och ilska.

I en intervju ger Lindha Strömberg nu sin syn misslyckandet.

– Jag hade inte skrivit gärningsbeskrivningen på det sättet. Det var det, menar jag, som var anledningen till att det inte gick att döma någon, säger Strömberg.

Den här gången, som åklagare i bussmordsärendet i Kiruna, preciserar inte åklagaren detaljerat händelserna.

– Det är nästan omöjligt att säga, i en tumultartad situation, vem som gör vad. Det är ju bara att titta på det här vittnet, busschauffören, som sitter en halv meter ifrån. Han kan inte säga vem som gör vad. 

Att den 15-årige pojken tar på sig mordet, avfärdar Strömberg 

– Det menar vi motsägs av utredningen. Vi tror att han har skäl att göra det för att han vill rädda sin pappa och bror. Han är den som får lägst straff för det här, säger åklagaren.

– Sedan är det den här hederproblematiken, vilket gör att det inte är ovanligt att man tar på sig ansvaret. 

Hur ser du i dag på att det blev som det blev efter mordet på tågstationen i Boden?

– Jag tänker inte kommentera det mer än så. Ni får prata med den åklagare som hade målet. 

Vi har utan framgång sökt Jonas Fjellström för en kommentar.

Karta: Boden C/Resecentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!